Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Havířově zemřela při požáru potravin žena

Tělo ženy (ročník 1947) nalezli profesionální hasiči v bytě v Havířově (okres Karviná) v ulici U Stromovky, kam vyrazili v sobotu 16. 6. 2007 odpoledne hasit požár po oznámení sousedky, že z bytu jde kouř.

Žena měla na sobě ohořelé šaty. Jde již o letošní desátou oběť požárů v Moravskoslezském kraji.

V sobotu 16. 6. 2007 před půl třetí odpoledne oznámila jedna z obyvatelek havířovského domu, že ze sousedního bytu vychází na dvůr kouř. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze zdejší stanice.

Po vniknutí do bytu našli hasiči na podlaze v kuchyni tělo ženy, jejíž šaty se snažili dohasit vodou. Žena ale již v tu chvíli byla patrně po smrti. Také museli vypnout dva hořáky na plynovém sporáku. Žena zřejmě vařila v kuchyni jídlo ve dvou hrncích a od plamene jí chytly silonové šaty. Šaty se pokusila uhasit, ale marně.

Škoda na kuchyňském zařízení bude jen několik tisíc korun. Bližší okolnosti úmrtí šetří Policie ČR.

Čtyři z letošních deseti obětí požárů v Moravskoslezském kraji má na svědomí zapálená cigareta, která zapadla do sedačky, gauče či lůžka a kuřák se udusil zplodinami hoření. Ve statistice jsou také dva muži, kteří zahynuli v březnu při havárii sportovního letadla Zlín 142 na poli u Trnávky na Novojičínsku, když po pádu začalo letadlo hořet.

Čtyři oběti požárů evidují vyšetřovatelé hasičů na Frýdecko-Místecku, po dvou na Novojičínsku, Bruntálsku a Karvinsku. V roce 2006 si požáry v Moravskoslezském kraji vyžádaly celkem třináct lidských životů. Nejkritičtějších bylo prvních šest týdnů loňského roku, kdy Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje evidoval hned šest obětí. Požáry se tehdy navíc staly v rozmezí jednoho měsíce (od 13. ledna do 12. února). V roce 2005 a 2004 zahynulo při požárech v kraji vždy 12 osob (nejvíce 2005: Ostrava 5, Novojičínsko 3, nejvíce 2004: Bruntálsko 3).

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet