Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči osvobodili koně z betonové skruže

Na operační středisko hasičů volal v pátek před devátou hodinou večerní majitel koně a žádal o pomoc při vysvobození středně velikého jezdeckého koně.

Čtyři hodiny pozdního pátečního večera a části noci na sobotu 16. 6. 2007 zabralo jednotce Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice ve Frýdku-Místku vyproštění staršího jezdeckého koně z betonové skruže v Kaňovicích na Frýdecko-Místecku.

Na operační středisko hasičů volal v pátek před devátou hodinou večerní majitel koně a žádal o pomoc při vysvobození středně velikého jezdeckého koně (160 cm v kohoutku), asi 20 let starého, z betonové skruže na louce s vysokou trávou. Na místo vyjelo hasičského vozidlo s potřebným nářadím a vyprošťovací Tatra 815.

Po příjezdu na místo zásahu hasiči zjistili, že kobylka je skutečně uvězněna ve skruži o průměru asi metr, ven jí čouhaly pouze přední nohy. Jedinou možností dostat oře ven bylo rozbít skruž. Proto byl přivolán bagr, který skruž obryl a po něm nastoupili hasiči s kladivy v rukou. Během čtvrt hodiny skruž rozbili a kusy betonu odnesli.

Nakonec museli hasiči vyzvednout koně pomocí vyprošťovací Tatry a popruhů a ještě asistovat veterináři, který koně podrobně kontroloval z několika stran. Podle zasahujících hasičů bylo zvíře poměrně klidné, protože jeho majitel na něj neustále mluvil. Hasiči pak naložili koně na vůz majitele.

Šance na záchranu tvora jsou údajně malé, protože veterinář zjistil poranění kloubu přední nohy. Zázraky se ale dějí…

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet