Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali muže pod autem

Dvě jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely v sobotu 16. 6. 2007 vpodvečer k dopravní nehodě osobního auta v obci Václavovice (okres Ostrava), ležící vedle Vratimova.

Vratimovští dobrovolní hasiči museli opatrně vyprostit muže, zaklíněného pod červenou Škodou Fabia. Profesionální jednotka z Ostravy-Zábřehu pak ošetřila značně otřeseného řidiče (ročník 1984) a zajistila místo nehody.

Jak se muž pod fabii dostal, musí vyšetřit Policie ČR. Muž šel údajně po krajnici silnice a mezi několika verzemi jeho zvláštního chování je například i epileptický záchvat nebo úmyslný skok pod auto.

Po příjezdu na místo události vratimovští hasiči průzkumem zjistili, že muž leží pod fabií na břichu. Byl při vědomí, částečně komunikoval, ale nemohl se pohnout. Protože bylo velké podezření na poranění páteře, jakákoliv manipulace s postiženou osobou musela být velmi opatrná.

Vratimovská jednotka zajistila auto proti dalšímu pohybu pomocí klínů a poté je přizvedla pomocí hydraulického rozpínáku z jedné strany a hydraulického zvedáku z druhé strany vozidla. Hned následovalo zajištění vozidla proti případnému poklesnutí pomocí dřevěných hranolů.

Po zajištění vozidla hasiči nasadili zraněnému muži krční límec a poté jej velice opatrně vytáhli ven před auto. Pak muže opět velmi opatrně přemístili na páteřní fixační desku a předali Zdravotní záchranné službě. Hasiči z Ostravy-Zábřehu se postarali o mladého rozrušeného řidiče. Vratimovští hasiči počkali na příjezd Policie ČR.

Foto: SDH Vratimov

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet