Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poříčská zima – tak se jmenuje taktické cvičení, kterého se na autokrosovém závodišti zúčastnilo 12 družstev

Když v půlce ledna začalo konečně mrznout a sněžit, mnozí hasiči začali nevěřícně kroutit hlavou. Jejich poříčským kolegům totiž opět vyšla objednávka toho pravého počasí pro taktické cvičení s příhodným názvem Poříčská zima.

A tak se v sobotu 25. ledna na autokrosové závodiště Homolka, sjelo 12 statečných družstev, kterým se podařilo překonat nástrahy mrazu a na rozdíl od dalších třech přihlášených jednotek, dorazili ukázat svou odolnost. Své schopnosti předvedli na tradičních disciplínách požáru osobního automobilu, autohavárii se 3 zraněnými, sebezáchraně slaňováním z 3. podlaží, zdolali náročný přírodní polygon a strach překonali při přejezdu na lanovce přes celé závodiště.

Novou disciplínou pro ně byla nehoda osobního vozu s únikem nafty do rybníka, kde je potrápil největší provokatér v okolí, hasičům známí především ze sesterského hasičsko-záchranářského cvičení Přestavlky, jenž skvěle zahrál osobu v šoku, komplikující průběh zásahu.

Posty rozhodčích opět zaujali členové Asociace dobrovolných záchranářů ČR spolu s řadou profesionálních hasičů z Benešova i Prahy. Podpořit své dobrovolné kolegy tradičně přijel i velitel spolupořádajícího HZS Benešov mjr. Mgr. Jiří Černovský. Ten mnohé hasiče zaskočil hned ráno, když jim ukázkově zavelel na zahajovacím nástupu.

Své stále lepší schopnosti v nepříjemném mrazu předvedli hasiči ze SDH Choratice, SDH Břežany, SDH Týnec nad Sázavou, SDH Soběhrdy, SDH Lešany, dvě družstva ze SDH Zbořený Kostelec, SDH Bedrč, SDH Lhota, SDH Ouběnice, SDH Teplýšovice a zástupci pražských hasičů ze SDH Praha 11 – Chodov, kteří si odvezli pohár vítězů.

Velkou ozdobou a překvapením letošního ročníku bylo první ženské družstvo v historii cvičení. Dámy ze Zbořeného Kostelce ukázali, že chlapům ze sboru dokážou skvěle sekundovat a umístili se na krásném 7. místě. Za sebou tak nechali pět mužských družstev!

Poděkování opět patří všem přítomným družstvům za jejich odvahu a chuť se zdokonalovat, rozhodčím za trpělivost a chuť předat své znalosti, figurantům za perfektní výkony v příšerných podmínkách, bratrům Staňkovým za dokumentaci a Automoto klubu, společnosti Kemper a obecnímu úřadu Poříčí n. Sáz. za podporu a zázemí.

Až za rok opět začne sněžit, vzpomeňte si, že je to pozvánka na blížící se 5. ročník Poříčské zimy, na kterém se s vámi těšíme na shledanou!

Monika Bajerová
Jednatelka SDH Poříčí nad Sázavou
Autoři fotografií: Miroslav a Petr Staňkovi

Sdílet