Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V rámci výcviku absolvují liberečtí hasiči polygon, dokonale prověří jejich fyzickou a psychickou připravenost

Polygon se nachází na stanici v Jablonci nad Nisou a ještě než do něho hasiči vstoupí, procházejí dvěma zahřívacími koly. Nejprve musejí vystoupat po 108 schodech do 6. patra cvičné věže, a to hned dvakrát po sobě. Nato zamíří do posilovny, kde 80× zvedají závaží.

Bez oddechu pak konečně pokračují do výcvikového klecového polygonu, který hasičům simuluje reálné podmínky při zásahu včetně zakouření, zvukových, tepelných a světelných efektů. Hasiči tak po kolenou prolézají jakýmsi labyrintem a překonávají překážky. Někde mají napnutá lana, jinde jsou slepé cesty, příčky žebříku či šikmé plochy pro sestup do jiné úrovně.

Zvlášť náročná je dlouhá roura, kterou se musejí hasiči doslova prosoukat. Po mnoha nástrahách se dostanou až do bytového jádra, kde je čeká vypnout hlavní uzávěr plynu, elektrorozvaděč, uzávěr přívodu vody, topení a sporák. Ani poté ještě není konec, stejně náročná cesta vede zpět.

Celý výcvik probíhá ve dvojici, na čas, s kompletní hasičskou výzbrojí a výstrojí s aktivním dýchacím přístrojem (tedy více než patnácti kily navíc).

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet