Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zimní výcviky jednotek HZS MSK na ledě a ve vodě jsou v plném proudu, počasí je ideální

Zimní měsíce jsou každoročně u jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve znamení výcviků na ledě vodních nádrží a také v jejich ledové vodě. Hasiči zkoušejí ty nejefektivnější způsoby záchrany tonoucích osob v závislosti na síle ledu. Vedle nastavovacích žebříků používají při výcviku například záchranné saně RS5, desetimetrový záchranný chodník, ale i páteřní desky a vzduchem natlakované hadice.

Například ve čtvrtek 30. 1. 2014 absolvovali takový výcvik stateční a otužilí profesionální hasiči ze stanice HZS MSK v Bílovci (okres Nový Jičín, směna B, viz výborná fotogalerie) – a to na vodní nádrži ve stejném městě. Nacvičovali především záchranu osoby propadlé ledem. Při různých variantách záchrany kolegů-figurantů využívali nepromokavé kombinézy (tzv. suché obleky), nastavovací žebříky, záchranné sáně, lana, házecí pytlík se záchranným lanem.

Hasiči v Moravskoslezském kraji navštěvují při těchto výcvicích nejrůznější přehrady, vodní nádrže, rybníky ve svém okolí. Například ostravské jednotky jezdívají často cvičit na Vrbická jezera v Bohumíně, nebo na štěrkovnu do Hlučína, novojičínští na vodní nádrž Čerťák, těšínští zase na přehradu Hrabina.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet