Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letečtí záchranáři v akci

Včera (20. června 2007) v dopoledních hodinách se ve skalách na Broumovsku zranila starší žena. K úrazu došlo ve značně členitém skalním masivu zvaném Kačenka. Žena se zranila při vycházce na vyhlídku Hvězda.

Územní odbor Náchod

Přivolaní profesionální hasiči z Broumova, Náchoda a také pozemní záchranná služba se ke zraněné turistce dostali pěšky a poskytli jí neodkladnou pomoc. Z Hradce Králové byl na místo povolán vrtulník s lékařem, zdravotnickým záchranářem a hasičem–leteckých záchranářem.

Pilot vrtulníku po příletu do dané oblasti přistál na vhodném a bezpečném místě. Záchranáři připravili veškeré vybavení pro zásah a upevnili lano pod vrtulník. V podvěsu pak byli přepraveni k místu, kde se žena zranila. Hasiči zasahující ve skalách přenesli zraněnou ženu na přístupnější místo, odkud bylo možné její vyzvednutí. Zdravotnický záchranář byl vysazen u zraněné ženy, zafixoval jí zlomenou nohu a zajistil do vakuových nosítek. Letecký záchranář mezitím odletěl zpět na místo prvního přistání. Po ošetření a zajištění zraněné ženy dal zdravotnický záchranář pokyn k příletu vrtulníku. Společně s leteckým záchranářem přepravili v podvěsu zraněnou ženu na přístupné místo, odkud byla sanitou transportována do nemocnice.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Náchod


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-wap-
Sdílet