Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze v ropném skladišti

Exploze zapálila ropný sklad v New Yorku. Jeho majitel, firma Exxon Mobil, hlásí popáleného dělníka. Další dva pohřešuje.

Výbuch způsobila nehoda při přečerpávání z lodi, míní hasiči. Oheň nezasáhl desítky nádrží. Místo tragédie halí plameny a hustý černý dým.

Výbuchem se začala zabývat FBI, podle níž jsou ropná skladiště a rafinerie jedním z možných terčů teroristů. Podle úřadů i samotných agentů FBI však útoku nic nenasvědčuje a jde nejspíš o nehodu.

Newyorští hasiči nejprve oznámili, že u skladiště zřejmě vybuchl nákladní říční člun přepravující propan. „Máme předběžnou zprávu, že loď začala s přečerpáváním a něco způsobilo oheň,“ řekl šéf hasičů William Van Ward.

Skladiště ležící ve vodním kanálu mezi Staten Island a New Jersey patří společnosti Exxon Mobil, největší ropné firmě na světě. Ta upřesnila, že na palubě lodi bylo 110 tisíc barelů benzinu.

„Pohřešujeme dva dělníky, kteří byli na člunu. Máme zprávy, že další zaměstnanec byl zraněn a je v nemocnici,“ řekl agentuře Reuters představitel Exxon Mobil. Podle hasičů byl zraněný muž vážně popálen.

O dalších obětech z oblasti vodního kanálu, známého jako Arthur Kill, nejsou zatím žádné zprávy.

Ve skladišti však byla v době výbuchu ještě další nákladní loď, patřící přepravní firmě Bouchard. „Měla na palubě 125 tisíc barelů topného oleje,“ řekl Reuters obchodník Ed Silliere.

K neštěstí došlo v 10:10 hodin místního času (16:10 SEČ). Úřady zjišťují rozsah požáru. „Vypadá to, že žádná z desítek nádrží ve skladišti nehoří,“ podotkl Michael Loughran, mluvčí Exxon Mobil.

Radnice zatím nevidí důvod ke zvláštním opatřením. „Je nepravděpodobné, že by oheň zasáhl obytné čtvrti. Lidé by měli zavřít okna a nechat to na profesionálech,“ uvedl starosta Michael Bloomberg.

Exploze byla slyšet několik kilometrů daleko. „Byl to obrovský výbuch,“ řekl agentuře AFP jeden ze svědků.

Zdroj : iDnes
Sdílet