Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Náchoda zasahovali v Polsku

Dobrovolní hasiči z jednotky Náchod–město obdrželi v pátek 15. června 2007 v 18:10 hodin zprávu k výjezdu na požár teplárny. Hasiče mírně zaskočila zpráva, že se objekt nenachází v Čechách, nýbrž v polském městě Kudowa Zdroj.

První družstvo vyjelo s cisternou v 18:14 hodin, v 18:18 hodin překročilo hranici a v 18:21hodin byla jednotka u objektu teplárny. Na hranici očekával jednotku městský policista z Kudowa Zdroj, který svým vozidlem dovedl české hasiče k požářišti. Náchodská cisterna byla druhou cisternou u požáru.
Na místě hasiči zjistili, že se jedná o utajené prověřovací cvičení s využitím mezinárodní výpomoci. Náchodští hasiči provedli v dýchací technice průzkum budovy a součastně zajišťovali hasební práce vně objektu. Druhé družstvo, které z Náchoda vyrazilo asi o 2 minuty později, bylo polským velitelem zásahu vysláno k zřízení čerpacího stanoviště do centra města, odkud cisterny dovážely vodu.

Cvičení se zúčastnili dobrovolní hasiči z Náchoda, dobrovolní hasiči Straze Kudowa Zdroj se třemi družstvy a profesionální hasiči Straze Klodzko. Průběh cvičení sledovala místostarostka města Náchoda Ing. Pavla Maršíková a představitelé polské Kudowy Zdroj.

Akce byla ukončena v 19:00 hodin, kdy se jednotky přesunuly do sídla hasičů z Kudowy Zdroj–Czermne. Zde došlo k vyhodnocení celého cvičení. Od ohlášení požáru do stanice hasičů v Klodzku, předání faxové žádosti na HZS Velké Poříčí a dojezdu jednotky Náchod k budově teplárny uplynulo 19 minut. Spolupráce mezi českými a polskými hasiči byla na velmi kvalitní úrovni. Průjezd státní hranicí byl také bezproblémový.
Město Náchod má s Polskem sepsanou smlouvu o mezinárodní výpomoci. Proto jednotka vyjíždí i za hranice České republiky.

foto a text: JSDH Náchod

-wej-
Sdílet