Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při záchraně života druhého sám utrpěl popáleniny

Dne 31. 1. 2014 v 23:03 hodin byl na tísňovou linku krajských hasičů oznámen požár provizorního objektu obývaného bezdomovci, který se nacházel poblíž centra obce Kvasice na Kroměřížsku.

Na místo události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Otrokovice a Kroměříž, které současně posílili i hasiči místní dobrovolné jednotky. Ti také byli na místě události jako první.

Jak následně upřesnil velitel zásahu jednalo se o požár provizorního přístřešku, který byl využíván osobami bez domova. Plameny, které zasáhly jak samotný přístřešek, tak i jeho vybavení, se podařilo za pomoci vysokotlakého proudu rychle likvidovat. Na místě požáru se také nacházela jedna zraněná osoba.

Těmito informacemi by mohla být událost, při které nedošlo ani ke vzniku zásadní škody, uzavřena. Jak ale bylo při následném vyšetřování příčiny vzniku požáru našim vyšetřovatelem z Kroměříže zjištěno, první okamžiky po zjištění požáru byly doprovázeny daleko dramatičtějšími okolnostmi.

Požáru si totiž všiml jeden z hostů blízké restaurace, který bezprostředně před třiadvacátou hodinou zaregistroval asi dva metry vysoké plameny nad zdí areálu restaurace. Okamžitě kontaktoval obsluhu podniku, která vzala klíče od zadního východu ze dvoru, a společně se vydali zjistit co se stalo. Ještě než byl východ otevřen, vylezl svědek na blízkou dětskou klouzačku, ze které viděl přes plameny jednu osobu, která se z místa požáru plazila pryč. Následně si všiml i druhé osoby, která se snažila dostat z plameny zasaženého stanu a spacího pytle. Po tomto zjištění okamžitě přeskočil zeď i další oplození pozemku a začal z ležící osoby strhávat tavící se umělé tkaniny. Poté se mu podařilo odtáhnout muže mimo hořící přístřešek. Hned jak prověřil, že na místě už jiná osoba není, přijely na místo první jednotky hasičů.

Při záchraně muže, který zůstal nezraněn, sám utrpěl popáleniny, které mu byly ošetřeny přítomným lékařem zdravotnické záchranné služby a následně i na chirurgické ambulanci v nemocnici.

Jak sdělil i sám vyšetřovatel hasičů, jeho statečnost zachránila za daných okolností ohrožený život uživatele objektu a zcela jistě si zaslouží obdiv a uznání.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet