Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová výšková technika u hasičů v kraji Vysočina

Hasiči na Vysočině mají od letošního roku ve výjezdu novou výškovou techniku – automobilový žebřík AŽ 37 S1Z. Automobilový žebřík je umístěn na centrální stanici v Jihlavě a mezi hasičskou výškovou technikou v České republice patří mezi jeden z nejmodernějších a v kraji Vysočina rozhodně k nejvyšším.

Automobilový žebřík byl Hasičským záchranným sborem kraje Vysočina pořízen ke konci roku 2006 a jeho pořizovací cena se pohybovala okolo 18 000 000 Kč. Do plného výjezdu byl po testovacím období uveden v květnu letošního roku.

Základní technické parametry

Podvozek žebříku pochází z dílny firmy Mercedes Benz. Disponuje automatickou převodovkou, 2 nápravami a jeho maximální výkon je 205 kW. Kabina podvozku je určena pro 3 osoby.

Výrobcem nástavby je firma Magirus Iveco. Žebřík je 5 – dílný a dosahuje maximální výšky 36,83 m. (Pro představu – v ideálním případě, kdy automobil zajede až do bezprostřední blízkosti výškového domu, dosáhne do jeho 10. patra).
Točnice žebříku s integrovaným věncem otáčení, zdvihacími válci, zdvihacím rámem a hlavním řídícím stanovištěm umožňuje následující pohyby: nekonečné otáčení, zdvih až +75° a sklápění až – 17°.

Záchranný koš umístěný na žebříku je typu RK 270 CS a je konstruován pro 3 osoby nebo pro zatížení 270 kg. Mezi příslušenství žebříku patří otočná proudnice se zasouváním do multifunkčního sloupku s výkonem okolo 1 600 l/min při 0,8 MPa. Dále pak otočný držák nosítek a osvětlovací zařízení, které se skládá ze 2 halogenových výbojek, které lze upevnit do držáku na záchranném koši. Zásobování proudem zajišťuje silový kabel pevně uchycený na žebříkové sadě.

Denisa Vrbová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina

-wej-
Sdílet