Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch a evakuace v novojičínském divadle

Jedno mrtvé a deset zraněných dětí si vyžádal výbuch, ke kterému došlo v úterý 26.6. dopoledne v novojičínském Beskydském divadle během představení pro školy. Likvidace následků výbuchu a požáru hasiči, pomoc zraněným a odhalení další nálože byly naštěstí jen součástí taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Událost ohlásila na operační středisko hasičů v Novém Jičíně Policie ČR, která dostala informaci o možnosti výbuchu více náloží na tísňovou linku 158. Anonym jí hrozil odpálením nástražného výbušného systému. Do Beskydského divadla vyjela novojičínská jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a s ní dobrovolní hasiči ze Starého Jičína, Příboru a Hodslavic.

Z hlediště byly evakuovány téměř tři stovky ohrožených osob, hlavně děti s pedagogy, ale i herci a personál divadla. V závěru evakuace vybuchla první z náloží. Výsledkem bylo jedno mrtvé dítě a deset zraněných. Hasiči vyváděli a vynášeli na nosítkách zraněné na vytvořené stanoviště Zdravotnické záchranné služby před divadlem a likvidovali požár za jevištěm. Personál ještě stačil spustit požární oponu. Hasiči našli i jednoho školáka, který se schovával na toaletě.

Zdravotnická záchranná služba rozdělovala zraněné podle charakteru a závažnosti poranění, poskytla jim přednemocniční neodkladnou péči a transportovala je do spádových zdravotnických zařízení.

Policie ČR, která uzavřela příjezdové ulice kolem divadla, nasadila pyrotechniky a služebního psovoda se psem, specializovaným na vyhledávání výbušnin, s druhým cvičeným psem přijel psovod ze Záchranné brigády kynologie Moravskoslezského kraje. S hledáním výbušnin pomáhají i hasiči. Po objevení kufříku s druhou náloží jej policejní pyrotechnik v ochranném obleku ohledal i s pomocí přenosného rentgenu a vynesl pryč z budovy k odvozu speciálním kontejnerem. Další výbušniny již nebyly v divadle nalezeny.

Hasiči také zajistili vypnutí energií, zkontrolovali možnosti šíření požáru do vzduchotechniky, odvětrávali zakouřené prostory a provizorně zajišťovali staticky narušené části budovy.

Pro věrnou simulaci požáru byl při cvičení použit vyvíječ kouře a kulisy divadla na imitaci výbuchu. Jako figuranti posloužili žáci a vyučující z novojičínské střední zdravotnické školy, z hlediště byli evakuováni žáci a pedagogové zdejší základní školy.

Cílem cvičení bylo ověřit spolupráci a součinnost složek IZS okresu Nový Jičín při nálezu a následném výbuchu nástražného výbušného systému v budově divadla, prověřit činnost štábu velitele zásahu, zapojit do cvičení orgány města a ověřit jejich součinnost se složkami IZS při záchranných a likvidačních pracích, prověřit evakuaci velkého počtu osob a poskytnout psychosociální pomoc postiženým osobám.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wej-
Sdílet