Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Českokrumlovští hasiči nacvičovali práci na zamrzlém Lipně, potapěči navíc zkoušeli ponory pod led

Nejen potápěčská skupina, ale každý příslušník územního odboru Český Krumlov, procvičovali v průběhu ledna práci na vodě a zamrzlých hladinách či záchranu osob propadlých v ledu.

Všechny tři směny výjezdových hasičů nejprve absolvovaly teoretickou přípravu na stanicích, kde byly seznámeny s metodikou práce ve vodě a na ledu. Poté se hasiči postupně v několika dnech vystřídali v lokalitě pod školou ve Frymburku, kde si na hladině Lipna naučené postupy vyzkoušeli prakticky. Každý z nich si zkusil, jaké to je propadnout se z ledu do vody a jak by pak měla vypadat sebezáchrana a samozřejmě záchrana za využití ochranných pomůcek pro práci na vodě.

Příslušníci, kteří patří do potápěčské skupiny HZS JčK ÚO Český Krumlov, navíc procvičovali potápění do malých hloubek, ponory pod led, mapování dna a práci s naváděcí šňůrou.

Každý z hasičů byl vybaven svým zásahovým oblekem, plovací vestou, házecím pytlíkem, přilbou do vody, suchým oděvem s integrovanou obuví včetně samostatné neoprenové kukly a rukavic a náhradním oblečením. K dispozici měla jednotka materiál standardně uložený v zásahových vozech HZS, jako jsou hadice, žebříky, lana, dále pak využila nafukovací lávku, raft a zázemí (stan, topení, osvětlení).

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet