Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči HZS Moravskoslezského kraje cvičili záchranu osob na přehradě Olešná a také v Bílovci

Přestože denní teploty se v posledních době pohybují v Moravskoslezském kraji vysoko nad bodem mrazu, nemají zatím zdejší profesionální hasiči Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) problémy nalézt vhodné vodní plochy pro výcvik záchrany osob z ledu a ledové vody. Naopak, mnohdy je situace ideální, protože led je tenký a věrně simuluje podmínky skutečné záchrany tonoucího člověka.

Na takový výcvik vyrazila například ve čtvrtek 6. 2. 2014 dopoledne jednotka HZS MSK ze stanice v Bílovci – na bezejmennou vodní nádrž v Bílovci (okres Nový Jičín). Hasiči si vyzkoušeli záchranu tonoucí osoby pomocí nastavovacího žebříku, přivázaného na lano, záchranu pomocí hasiče, navázaného na laně, záchranu pomocí páteřní desky i pomocí záchranných saní RS 5.

Jejich kolegové ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku trénovali záchranu ve středu 5. 2. 2014 na vodním díle Olešná. Vedle záchranných saní měli k dispozici i dva gumové čluny a desetimetrový nafukovací záchranný chodník. Figuranty dělali na obou nádržích kolegové, všichni byli oblečeni v nepromokavé kombinézy, na hlavě ochranné přilby.

Zimní měsíce jsou každoročně u jednotek HZS MSK ve znamení výcviků na ledě vodních nádrží a také v jejich ledové vodě. Hasiči zkoušejí ty nejefektivnější způsoby záchrany tonoucích osob v závislosti na síle ledu. Vedle nastavovacích žebříků používají při výcviku například záchranné saně RS5, desetimetrový záchranný chodník, ale i páteřní desky, používané spíše u dopravních nehod, a vzduchem natlakované hadice.

Hasiči v Moravskoslezském kraji navštěvují při těchto výcvicích nejrůznější přehrady, vodní nádrže, rybníky ve svém okolí. Například ostravské jednotky jezdívají často cvičit na Vrbická jezera v Bohumíně, nebo na štěrkovnu do Hlučína, novojičínští na vodní nádrž Čerťák, těšínští zase na přehradu Hrabina a frýdeckomístečtí profesionální hasiči na Olešnou.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet