Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Třinci do příštího roku vyroste moderní integrované výjezdové centrum za 272 milionů, stavba byla zahájena

Poklepem na základní kámen budoucí stavby byla ve středu 10. prosince 2014 zahájena stavba Integrovaného výjezdového centra v Třinci ve Frýdecké ulici. Profesionální hasiči, policisté a třinečtí strážníci zde naleznou moderní zázemí už v příštím roce.

Třípodlažní stavba s garážemi, cvičnou požární věží a tělocvičnou vyřeší stávající nevyhovující podmínky, ve kterých v současné době na Třinecku složky integrovaného záchranného systému operují. V areálu bude také sportoviště s běžeckou drahou, multifunkční hřiště a parkoviště.

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému dnes sídlí v centru Třince. Nové společné pracoviště bude výhodněji umístěné z hlediska bezpečnosti i pro jednodušší a rychlejší výjezdy a přispěje ke zvýšení bezpečnosti občanů na území města Třince včetně navazujících vnitrostátních i příhraničních oblastí,

říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Stavba bude financovaného z Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko. Výstavba centra včetně vybavení má přijít na 272 milionů korun. Většinu z toho obstará evropská dotace, Moravskoslezský kraj by se měl podílet finančními prostředky ve výši téměř 38 milionů korun. Vše by mělo být hotovo na podzim příštího roku.

Stavba nového komplexu je nutností. Hasičská stanice byla zřízena před pětačtyřiceti lety, je v ní málo místa a nevyhovuje potřebám moderních akceschopných záchranných složek. Nedá se stavebně ani „nafouknout“ ani upravit. Podobně jsou na tom i třinečtí policisté. Nejdůležitější je včasný zásah – z tohoto pohledu považujeme lokalitu, na které vyroste nové integrované výjezdové centrum, za strategickou. Je kousek od centra města a má i další výhodu – nedaleko odtud je stávající hlavní silniční tah na Slovensko a v budoucnu to bude blízko i k přivaděči na přeložku silnice I/11, která je ve výstavbě,

říká 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka.

ČTĚTE TAKÉ: V Ostravě vyroste moderní integrované výjezdové centrum městské policie, hasičů a záchranářů. Zlepší zázemí a služby bezpečnostních a záchranných složek a zvýší bezpečnost obyvatel Ostravy a kraje. Většinu z 210milionového rozpočtu na výstavbu a vybavení centra obstará evropská dotace.

Stavba v sobě bude integrovat stanici HZS Moravskoslezského kraje typu P4, služebnu Městské policie města Třinec a služebnu Obvodního oddělení Policie České republiky Třinec. Samozřejmostí jsou pak technologické, servisní a provozní prostory a zařízení pro uvedená pracoviště a také sociální zázemí.

Stavba Integrovaného výjezdního centra v Třinci je navržena jako 3 podlažní objekt obdélníkového tvaru o stranách 152,7 × 28 m. Součástí záměru je také realizace 15 garážových stání v objektu, 70 parkovacích stání pro osobní automobily, multifunkčního hřiště na ploše cca 392 m2 a běžecké dráhy na ploše cca 280 m2. Celková plocha areálu je cca 15 781 m2.

Sdílet