Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na zamrzlé hladině varvažovského rybníka cvičili hasiči, vodní záchranáři a policisté záchranu osob z vody

Profesionální hasiči ze stanice Petrovice, ústecká vodní záchranná služba a policisté z poříčního oddělení v Brné na Ústecku ve čtvrtek 6. února 2014 s společně nacvičovali na zamrzlé hladině varvažovského rybníka záchranu osoby, pod kterou se prolomil led. Záchranáři tak opět předváděli hasičům a policistům, jak správně zasahovat a především zachraňovat například bruslaře z ledové vody.

Podle zástupce petrovických hasičů Přemysla Šulíka se dnešní cvičení uskutečnilo již počtvrté a to především kvůli tomu, že hasiči z Petrovic mají ve svém okrsku hned několik rybníků, kam v zimě chodí velké množství bruslařů.

Od lektorů vodních záchranářů se hasiči a policisté dozvěděli, že každý záchranář, než půjde do vody zachraňovat, musí splnit tři základy bezpečného vstupu na zamrzlou vodní hladinu:

Mít na sobě plovací vestu, být přivázán lanem a mít na hlavě ochrannou přilbu. Vodní záchranná služba Ústí nad Labem tato cvičení řídí metodicky. Proškolili jsme poříční policisty a ti zase nyní učí správné postupy hasiče z Petrovic.

řekl Ivan Ježek z ústecké vodní záchranné služby

Podle policisty z poříčního oddělení v Brné Pavla Krejčíka lze zachránit tonoucího hned několika způsoby; na člunu, nafukovací podložce, pomocí nastavovacích žebříků nebo hozeným lanem.

O tom jak je dobré mít podobné znalosti se na vlastní kůži přesvědčila pětice mosteckých policistů, která v pondělí zachránila z chladné vody zamrzlého rybníka u přesunutého kostela dvě jedenáctileté dívky, pod kterými se prolomil led. Bleskový zásah policistů hlídkové služby oběma dívkám zachránil život. Obě totiž v době příjezdu policistů byly celým tělem ve vodě a silně promrzlé dívky upadaly do šoku. Školačky skončily v nemocnici.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet