Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na rosickém stadionu unikl čpavek

Pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů operační středisko HZS vyslalo k zásahu k odstranění následků úniku čpavku ze strojovny zimního stadionu v Rosicích na Brněnsku. Tentokrát se ale jednalo o taktické cvičení.

Čpavek podle scénáře cvičení začal unikat z narušeného potrubí. Skupina školáků, která se chystala bruslit, se před nebezpečným mrakem čpavkových výparů stačila ukrýt v restauraci, zraněni však byli dva strojníci. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Rosicích, v Lidické ulici v Brně a v Ivančicích, a jednotky dobrovolných hasičů z Rosic a Zastávky. Kromě běžné techniky byl na místo nasazen i speciální kontejner se zařízením pro zásahy při chemických haváriích, protiplynový automobil k doplňování dýchací techniky a mobilní dekontaminační stanoviště.

Hasiči pomocí pásky vymezili nebezpečnou zónu, ke skrápění mraku čpavkových par nasadili vodní clonu, v přetlakových protichemických oblecích zachránili zraněné strojníky a předali je přivolaným zdravotníkům. Vzhledem k charakteru a rozsahu události se na místo dostavili také představitelé Městského úřadu v Rosicích a ke koordinaci záchranných prací byl zřízen krizový štáb. Hasiči v ochranných oblecích provizorně opravili závadu na rozvodu čpavku a postarali se o dekontaminaci osob i techniky. Průběh záchranných prací vyhodnotilo závěrečné jednání krizového štábu.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet