Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lokomotiva v bažinách

Přinášíme vám pohled na fiktivní zásah jednotky Hasičského záchranného sboru Českých drah z pražské požární stanice. Jeho aktéry jsou modely zásahových vozidel a utopená lokomotiva tzv. Zamráča.

„Při manipulační jízdě lokomotivy řady 749 na trati 021 ze stanice Horní Dolní do depa v Dolní Horní došlo vlivem silného přívalového deště k podemletí kolejí a samotného železničního mostku. Když na toto místo „Zamráča“ vjela, kvůli své hmotnosti a poškození podloží se s ní kolej utrhla a lokomotiva se tak zřítila do malé říčky, která se však díky dešti změnila v obrovský močál.“

Na místo nehodové události byla povolána jednotka směny C HZS Českých drah Praha pod vedením VČ Václava Mlejnského s těžkou vyprošťovací technikou. Vyjela technická Tatra s tankem (jeřáb AV 15 byl tou dobou v opravě…), dále týlový autobus Karosa a technická pragovka se člunem.

Na místě zásahu bylo všem hned jasné, že to nebude žádná sranda.

Nejprve bylo za pomoci člunu provedeno vysvobození mašinfíry, který se nemohl bez pomoci dostat do bezpečí na břeh. Poté se provedlo odstranění poškozeného elektrického vedení a kolejového svršku tak, aby mohl začít pracovat vyprošťovací tank. Ten se za pomoci navijáku pokusí utopenou mašinu vytáhnout… V době redakční uzávěrky zásah stále trvá, takže vám nemůžeme sdělit, jak vše dopadlo…

Dioráma s námětem zásahu drážních hasičů z pražské stanice vyrobil pan Dalibor Palko, železniční nadšenec, malíř a modelář. Práce na modelu mu trvala zhruba jeden měsíc. Vzhledem k tomu, že modelářské věci (skály, posypový materiál atd.) jsou v dnešní době poměrně drahé, většinu si musel sám vyrobit za pomoci nejrůznějších „fíglů“. Jen automobily a tank jsou skutečné modely, volně dostupné v prodeji. I když vlastně ne, technická Tatra 8×8 není. Dalibor jí musel celou vyrobit a jak říkal, největší problém bylo sehnat „dlouhou“ boudu. Dílo je to opravdu pěkné a za drážní hasiče z Prahu mu touto cestou chci veřejně poděkovat, neb si dioráma můžeme ponechat na stanici.

Když nám to o uplynulém víkendu dovezl ukázat hotové na stanici, všem jeho práce vyrazila dech. Byla by proto škoda se o tuto nádheru nepodělit i se čtenáři Požárů.cz.

-wap-
Sdílet