Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zloději se zaměřili na krádeže vyprošťovacích zařízení z hasičáren, za poslední měsíc zmizely minimálně tři

Mezi zloději se v poslední době rozmohl pro hasiče ne zrovna příjemný fenomén – zlotřilí kriminálníci se zaměřili na vykrádání hasičáren, respektive vyprošťovacích zařízení z uvnitř zaparkovaných vozidel.

Na konci ledna jste si u nás mohli přečíst o vykradené hasičárně v Mirovicích – hasičům na jihu Čech zmizelo vyprošťovací zařízení Lukas. O dalších dvou aktuálních případech, které policisté zatím nechtějí z důvodu vyšetřování podrobněji prezentovat, víme na samém východě České republiky.

Vzhledem k tomu, že vyprošťovací zařízení se nehodí všem, lze předpokládat jistou nenáhodnost takových krádeží a možný transport za hranice České republiky – u nás je ukradené zařízení zřejmě neprodejné.

Roli dle našich informací nehraje ani věk ani stav samotného zařízení, zmizely jak novější, tak starší. Rozhodujícím faktorem tak pravděpodobně bude hlídanost, potažmo nehlídanost hasičárny – víme ale také o případu, kdy se zloději pokusili vloupat do hasičárny, v níž slouží nepřetržitá směna.


Účinnou obranou může samozřejmě být zabezpečení hasičárny, náklady na něj jsou jen zlomkem ceny vyprošťovacího zařízení – a to nepočítáme samotná vozidla či další techniku umístěnou za vraty hasičárny.

Ve spolupráci s naším partnerským webem CHRÁNÍM.cz a firmou AXIS jsme připravili pro všechny zájemce z řad hasičů možnost bezplatné konzultace zabezpečení hasičárny či objektů, které hasiči také využívají.

V případě zájmu si můžete buď sami na webu www.axis.com najít partnery, nebo se můžete obrátit na Irenu Luxovou na kontaktním e-mailu irena.luxova@axis.com.

Moravskoslezský kraj:

Jihočeský kraj:

Sdílet