Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská stanice Říčany

Dnešním dnem vám začínáme přinášet seriál, který má za cíl představovat stanice hasičských záchranných sborů. Pokusíme se ve zkratce ukázat, čím jsou jaké stanice vybaveny, kolik lidí a v jakých podmínkách tam slouží. Začínáme ve Středočeském kraji – územním odboru Kolín na hasičské stanici v Říčanech.

Profesionální hasiči v Říčanech jsou již 36 let. Původně to byla pobočná stanice Prahy-východ a centrální stanice byla Stará Boleslav. Nejprve se útvar nacházel na náměstí, později byl díky stavbě průmyslového areálu přesunut na okraj Říčan do zmiňovaného areálu, kde hasiči vydrželi do konce roku 1990. Poté proběhlo nastěhování do nynější budovy. Díky novému vybavení a navýšenému počtu lidí došlo i k radikální změně – z pobočné stanice se stala centrální stanice. V roce 2002 byl z důvodů rušení okresů okres Praha-východ rozdělen a stanice Říčany připadla do územního odboru Kolín, kde je operační středisko, které jednotku vysílá. V dnešní době slouží na stanici 12 příslušníků na směnu ( 1× VČ, 2× VD, 3× strojník, 1× technik CHTS, 5× hasič). Dále jsou na stanici 3 pracovníci státního požárního dozoru a velitelka stanice (zřejmě jako jediní ve Středočeském kraji máme za velitele ženu – možná i v republice).

Celková rozloha hasebního obvodu je asi 350 km2, mezi největší města patří pochopitelně Říčany, dále Úvaly, Mnichovice, ale s rychlým nárůstem obyvatel se tato situace postupně mění. Na území probíhá i masivní výstavba velkokapacitních skladů v průmyslových zónách Modletice, Popovice a Průhonice, kde vzniklo i velké nákupní a zábavní centrum. Mezi riziková místa patří hlavně silnice a dálnice D1, kde jsou nehody, a tedy i naše zásahy téměř na denním pořádku. Další nebezpečná místa jsou například Pivovar Velké Popovice, Strojmetal a.s. Kamenice, Pragosoja – Vidovice.


Technika na stanici : 2× CAS 24 Liaz
2× CAS 32 Tatra 815
1× RZA Opel Campo
1× AV 14 Tatra 815
1× AP 27 Tatra 148
1× AZ 30 Mercedes Benz
2× KA Avia 30
1× DA Avia 30
3× osobní vozidlo
1× traktor Zetor

dále je zde kontejnerový systém :
 – kontejner na nebezpečné látky: sorbenty, sorbční hadi, čerpadlo na nebezpečné
látky, dekontaminační stan a spousta jiného materiálu
- protiplynový kontejner : přetlakové obleky, dýchací přístroje, rezervní lahve
- technický kontejner : přetlakový ventilátor (Savec 500) PPS 12, VTA 60, kalové
čerpadlo, elektrocentrála, hadicové vedení 1 000 m
- sněhový kontejner 540
- kontejner s loděmi 1× gumový člun a 1× laminátový člun Blesk
- kontejner na rozvoz pohonných hmot
- kontejner pro zimní údržbu příjezdové cesty a dvora


Součástí stanice je i dílna CHTS, kde se plní a udržuje dýchací technika a ochranné obleky, dále je zde dílna pro běžné opravy vozidel a myčka vozidel. Pro udržení kondičky je zde posilovna a cvičná věž s lezeckou stěnou. Samozřejmostí je i učebna pro školení, a to jak našich příslušníků, tak i dobrovolných hasičů. Pro relaxaci je zde kulečník, šipky a bazén.

Bohužel vám nemůžeme z technických důvodů momentálně nabídnout i statistiku událostí HS Říčany. Jakmile to kladenské „CML" umožní, bude zde uveřejněna.

-swo-

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pozn. šéfredaktora: Tímto nabádáme i ostatní profesionální hasiče z naší republiky (státní i podnikové), představte prostřednictvím našeho serveru Požáry.cz i svoji stanici!

-wap-
Sdílet