Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár garáže a záchrana osoby po pádu

Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů včera v noci zasahovaly u požáru garáže v obci Lukovany na Brněnsku. Šedesátiletého těžce zraněného muže hasiči zachránili 4. 7. 2007 v jednom z objektů čistírny odpadních vod v Rajhradu na Brněnsku.

V garáži shořela dvě auta

Požár byl ohlášen ve 2:06 hodin a operační středisko HZS na místo vyslalo jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Rosicích a Ivančicích a dobrovolné jednotky ze Zastávky a Zbýšova. Hustý kouř, vycházející z garáže pro dvě auta, a plameny zpozoroval majitel domu a snažil se je hasit zahradní hadicí. Oheň se však velmi rychle šířil a při příjezdu hasičů byla obě zaparkovaná vozidla v plamenech ve čtvrté, závěrečné fázi hoření.

Hasiči proti plamenům nasadili tři vodní proudy. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 2:35 hodin. Dohašování vraků aut a zařízení garáže a rozebírání a dohašování dřevěné konstrukce střechy pak ukončili ve 3:27 hodin. Oheň zcela zničil dvě zaparkovaná vozidla Audi A6 Avant a Fiat Marea, tři horská kola, střechu a zařízení garáže. Plameny a žár silně poškodily i obvodové zdi objektu o rozměrech cca 12 × 6,5 metru. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření. Celkovou škodu na vozidlech s rokem výroby 1999 a 2000, horských kolech, zařízení, elektroinstalaci i stavební části garáže postavené před 10 lety vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 700 tisíc korun.


Hasiči zachránili zraněného

Pracovník dodavatelské firmy se při montáži technologie aktivační nádrže zřítil do hloubky zhruba šesti metrů. Muž utrpěl otevřenou zlomeninu levé nohy a další zranění a byl v šoku. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 13:50 hodin a na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Židlochovicích a v Lidické ulici v Brně a dobrovolná jednotka z Holasic. Na dno betonové nádrže se hasiči spustili pomocí nastavovacích žebříků a zraněnému poskytli předlékařskou pomoc. Stav zraněného pak v hloubce stabilizovali zdravotníci. Hasiči–lezci pomocí horolezeckých lan a kladkostroje na dno nádrže spustili záchranná nosítka, dělníka v nich vytáhli nahoru a předali osádce sanitky. Záchranná akce byla úspěšně ukončena po 38 minutách od telefonátu na tísňovou linku hasičů.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet