Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stovka záchranářů hledala potápěče

K záchraně 42letého potápěče–speleologa vyjížděli dnes 5. července odpoledne hasiči do Moravského krasu na Blanensku. Muž se spolu se svým kolegou potopil do podzemních prostor Jedovnického potoka u jeskyně Býčí skála.

Po více než dvouhodinovém průzkumu podzemí v hloubce tří metrů zhruba 60 metrů od výtoku Jedovnického potoka na povrch se při cestě zpět před jedním ze dvou potápěčů sesunula část stěny, a muže tak uvěznila v podzemí. Zkušenému potápěči se nedaleko místa sesuvu podařilo najít malou vzduchovou kapsu, do které se přesunul. Protože muži docházela zásoba vzduchu v tlakové lahvi potápěčské výstroje i ve vzduchové kapse, dal taháním za bezpečnostní lanko signál kolegovi na povrchu a ten zalarmoval záchranáře.

Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 17:16 hodin a na místo vyjelo pět jednotek hasičů. Profesionální jednotky ze stanic v Blansku a v Lidické ulici v Brně a dobrovolní hasiči z Adamova a brněnských městských částí Obřany a Útěchov. Současně s hasiči byla aktivována Speleologická záchranná služba Moravského krasu, na místo byla povolána také Zdravotnická záchranná služba. Hasiči na místo vyjeli s 15 zásahovými vozidly a pro záchrannou operaci vytvořili týlové zázemí včetně kontejneru pro nouzové přežití s vytápěným stanem pro dlouhodobé zásahy v terénu. K jeskyni Býčí skála vyjela i skupina policejních potápěčů. Pro umístění záchranářských vozidel a techniky byla silnice Křtiny – Švýcárna uzavřena a policisté odkláněli dopravu.

Uvízlého potápěče našli potápěči Speleologické záchranné služby, kterým asistovali a pomáhali policejní potápěči. Muži, kterému docházela zásoba vzduchu, do kaverny v podzemí potoka dopravili tlakovou láhev se vzduchem obohaceným o kyslík, a protože muž byl kromě šoku silně podchlazený, poskytli mu hřejivé zábaly pomocí termofólií a přípravků od hasičů. Protože hladina Jedovnického potoka znemožňovala vyproštění muže, hasiči museli výšku hladiny v kritickém místě snížit. Protože podmínky zásahu znemožňovaly nasazení velkokapacitních čerpadel, hasiči museli hladinu potoka snižovat osmi menšími benzínovými a elektrickými čerpadly používanými k odčerpávání zatopených sklepů.

Prostřednictvím starosty obce Jedovnice vyrozuměli hrázného rybníka v Jedovnicích, aby případným vypouštěním nádrže nezvyšoval hladinu potoka u Býčí skály. Poté, co hasiči pomocí čerpadel hladinu potoka snížili o dva metry, se potápěčům Speleologické záchranné služba krátce po 22. hodině podařilo z podzemí kolegu vyprostit. Podchlazeného muže vynesli do vytápěného stanu hasičů, kde potápěče ošetřil lékař Speleologické záchranné služby a také lékař ZZS, který byl přítomen celému zásahu. Zachráněného potápěče pak zdravotníci převezli do nemocnice.

Téměř pětihodinové záchranné akce se zúčastnily všechny základní složky Integrovaného záchranného systému a další přivolaní záchranáři z ostatních složek IZS. Při záchraně 42letéhu muže celkem zasahovalo na 100 záchranářů, mezi nimiž byli spolu s profesionálními a dobrovolnými hasiči, policejními potápěči, policisty a zdravotníky, členové Speleologické záchranné služby Moravského krasu a další speleologové.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wej-
Sdílet