Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Návrat do minulosti: Na ulici Pekařská v Brně se propadl chodník, jednu osobu se již hasičům nepodařilo najít

Brněnští profesionální hasiči slaví letos 150 let své existence. Při této příležitosti si připomeneme jeden z jejich zásahů, ke kterému vyjížděli před 38 lety. Tento den, 15. února v roce 1976 ve 12.50 hodin zazněl brněnskou stanicí Lidická poplach. Na ulici Pekařská v Brně se propadla vozovka. K události vyjel velitelský vůz a jedna cisterna, celkem 13 hasičů připravených pomoct.

Na místě zjistili, že se na tramvajovém ostrůvku u nemocnice propadl chodník a v jámě zůstal muž a jedna žena. Hasiči muže pomocí žebříku vytáhli ven. Pětačtyřicetiletou Marii Bartošovou, která zřejmě chtěla muži pomoci, se již nepodařilo najít. Zmizela v podzemních hlubinách města Brna.

Hasiči strávili v sychravém počasí na místě několik hodin. Na základnu se vrátili teprve ve 23.22 hodin. Tragickou událost dnes připomíná pamětní deska na stěně blízkého domu. Také v současnosti, o téměř čtyřicet let později brněnští hasiči vyjíždějí k případům propadnutí silnic nebo chodníků. Poslední taková událost se stala 9. 2. 2014. Osobní vůz se propadl do díry v silnici na ulici Cimburkova, o tomto případu jsme vás informovali zde.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet