Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nevyhovující nástěnky? Vtip?

I přesto, že je člověk přesvědčen, že ho již některé věci nemohou zaskočit, stále je životem přesvědčován, že opak je pravdou. I když jsem povoláním požárním preventistou města, už dlouho jsem se tolik nepobavil jako při sledování televizní reportáže na stránkách TV Nova.

Chtěl bych jen upozornit čtenáře, kteří se delší dobu pohybují v hasičských kruzích, že se nejedná o Silvestrovskou reportáž, ale o vážně míněný cíl profesionálních hasičů.

Nejde snad ani tak o to zesměšnit tento výplod byrokratického úředníka, ale spíše si představit realizaci v praxi a zejména naprostou nemožnost následné kontroly. Díky brilantní a nezodpovědné práci podobných úředníků při přípravě novely zákona o požární ochraně byla totiž v zákoně značně omezena role právě v oblasti městské prevence! Situace dnes vypadá tak, že na každém okrese najdeme jednoho, někde možná dva či tři pracovníky HZS, kteří se danou problematikou a hlavně kontrolami zabývají. Představa, že kromě současné práce teď budou provádět kontroly a hlavně přeměřování nástěnek v každém bytovém domě svého okresu, je značně fantastická.

Možná by také stálo zato tento výmysl, nebo spíše nesmysl, podložit studií nějaké renomované agentury, která by na barevných grafech ukázala neuvěřitelné hodnoty ohrožení lidského zdraví právě zmiňovanými nástěnkami. Také by určitě všechny přítomné zaujal a ohromil graf počtu zraněných nebo obětí následkem přímého ohrožení nástěnkami.

Dost už fantazírování, myslím, že zbytek pochopíte při čtení článku a shlédnutí přiložené reportáže z následujícího odkazu. Jsem přesvědčen, že poté budete naprosto připraveni přežít nástrahy bytových domů, zasklených vitrín a nepřekvapí vás ani dovoz ředkviček z Egypta.

Celý článek a zejména video si můžete přečíst a shlédnout zde, na webu TV NOVA.

Jirka Sucharda, HASIČI ČESKÉ REPUBLIKY

-wap-
Sdílet