Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragická havárie na Bruntálsku, nákladní auto v přehradě

Celkem 11 hasičských vozidel vyjelo ve středu 11. 7. 2007 hodinu po poledni k přehradě Slezská Harta, u níž se zřejmě střetlo osobní auto s nákladním vozidlem, vezoucím mléko. Hasiči vyprostili tělo řidiče osobního auta (leželo mimo komunikaci), který nehodu nepřežil.

Rovněž zachránili šoféra nákladního auta s mlékem, které se zřítilo z mostu zhruba třicet metrů hluboko a skončilo na okraji vodní nádrže, částečně ve vodě.

Informaci o nehodě dostalo operační středisko hasičů od Zdravotnické záchranné služby. Na místo mezi obcemi Razová a Mezina ihned vyjelo osm vozidel ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Bruntálu, která mimo jiné přivezla k přehradě člun, dvě vozidla dobrovolných hasičů z Horního Benešova a jedno vozidlo dobrovolných hasičů z Bruntálu.

Hasiči se nejprve postarali o oba řidiče – zraněného muže z nákladního auta předali Rychlé záchranné službě. Pak se zaměřili na likvidaci úniku mléka z obou cisteren nákladního auta (na korbě a přívěsu) a menšího množství pohonných hmot. Na vodní hladině postavili i s pomocí hasičského člunu nornou stěnu. Kolik mléka do přehrady uniklo, musí určit majitel, protože řidiče vozidla odvezla sanitka do nemocnice.

Hasiči, kteří kolem půl třetí odpoledne (v době vydání této zprávy) pokračovali v zásahu, nezapomněli na začátku přivolat ani pracovníky státního podniku Povodí Odry a České inspekce životního prostředí. Policie ČR uzavřela silnici, spojující Bruntál a hráz Slezské Harty, a to v obou směrech. Není vyloučeno, že tato uzávěrka může trvat i několik hodin.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wej-
Sdílet