Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Součástí historicky prvního kurzu strojní služby „Z“, který pořádala škola ESOZ Chomutov, byla i praktická závěrečná zkouška

Ve dnech 6. 1. 2014 až 17. 1. 2014 proběhl v prostorách HZS Ústeckého kraje ÚO Chomutov kurz strojní služby Z žáků třídy PO4, Střední odborné školy stavební a energetické, Obchodní akademie a Zdravotnické školy Chomutov. Na této škole studují a připravují se žáci oboru strojník požární techniky na své budoucí povolání u jednotek požární ochrany.

Ve druhém a třetím ročníku absolvovali kurzy Modulu 1 a 2, které jsou součástí studia a jsou podmínkou pro vystavení osvědčení kurzu NOV vzdělávacího zařízení MV GŘ HZS ČR Brno. Poslední částí je absolvování kurzu strojní služby Z.

Během čtrnácti dnů museli žáci zvládnout naučit se prakticky ovládat obsluhu tří cisternových automobilových stříkaček CAS 32 T815, CAS 24 L101 a TATRA 4×4 Terrno.

Pod dohledem zkušených lektorů instruktorů z řad příslušníků HZS Ústeckého kraje, kteří dříve pracovali na OUPO Chomutov, se u vodní nádrže Banda naučili základní ovládání CAS, sání vody z volného zdroje, doplňování vodních nádrží, doplňování pěnidlových nádrží, nouzové ovládání CAS a mnoho dalších odborných činností, které souvisejí s praktickou obsluhou CAS.

Další částí výcviku byla obsluha výškové techniky. Pro tyto potřeby byla zajištěna AP 27 na podvozku T148 a AZ 30 na podvozku IFA. Zde se žáci naučili ovládání, zajištění, ustavení a zapadkování výškové techniky. Mimo jiné se dostali též k obsluze výškové techniky s novými technologiemi AZ Mercedes Benz.

Součástí kurzu byl dále výcvik ve vyprošťování, kde si žáci vyzkoušeli různé postupy při odstraňování střech vozidel, dveří, odtahování volantové tyče za pomoci řetězových úvazů, stabilizaci vozidla a další technické postupy při řešení dopravních nehod s vyprošťovacími pracemi. Dále se naučili pracovat s agregáty dostupnými v HZS Ústeckého kraje.


Na závěr kurzu absolvovali praktické závěrečné zkoušky. Jednalo se o osm praktických úkolů rozdělených do dvou částí. Tou první byla obsluha cisternových automobilových stříkaček, kde každý žák musel nasát vodu z volného zdroje a provést výstřik z výtlačného hrdla. Dále výběrem z otázek prakticky a názorně odpovídali na daný úkol.

Druhá část zkoušky byla zaměřena na výškovou techniku. Na dvou stanovištích museli pod dohledem zkušební komise roztáhnout, ustavit a zajistit techniku tak, jak jim byl přidělen praktický úkol. Žáci se své odpovědnosti zhostili se ctí a dokázali všem členům zkušební komise, že byli po všech odborných stránkách dobře připraveni.

O to víc, že tyto zkoušky jsou shodné se zkouškami, které provádí hasiči ve vzdělávacím zařízení MV GŘ HZS ČR Brno, přičemž úspěšnost je taktéž srovnatelná, přibližně 83%. Tím však pro žáky zkoušky nekončí. Kromě praktické zkoušky musí ještě absolvovat teoretickou zkoušku, která je čeká v dubnu, a to test z oblasti strojní služby. Až poté budou mít splněny všechny podmínky, které jsou dány rámcově vzdělávacím plánem pro tento obor.

Závěrem bych chtěl poděkovat krajskému řediteli HZS ÚK plk. Ing. Romanu Vyskočilovi, bez jehož podpory a souhlasu by škola tento kurz nemohla pořádat. Dále pak řediteli HZS ÚK ÚO Chomutov plk. Ing. Petru Klímovi za umožnění využití prostoru stanice a používání požární techniky, která byla operativně zajištěna v rámci celého kraje.

Vzdělávacímu zařízení Brno, jmenovitě řediteli plk. Ing. Ladislavovi Geletovi a kpt. Ing. Janu Sotolářovi za možnost absolvování závěrečných zkoušek, kde druhý jmenovaný byl členem zkušební komise.

V neposlední řadě mé poděkování patří všem lektorům, kteří odvedli výbornou práci, bez které by naši žáci nemohli získat osvědčení o absolvování kurzu strojní služba Z.

Díky spolupráci a pomoci HZS Ústeckého kraje a Vzdělávacího zařízení MV GŘ HZS ČR Brno je v současné době naše škola jediná s tímto oborem v České republice, kdy naši žáci po absolvování státní maturity dostanou osvědčení o absolvování kurzu NOV a osvědčení kurzu strojní služba Z, o který si zažádají po dosažení 21 let.

Petr Dudek
vedoucí lektor instruktor

Sdílet