Pondělí 13. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě-Výškovicích hořel byt

Hustý dým, který se valil ve čtvrtek 12. 7. 2007 před polednem z třináctipatrového panelového domu v Ostravě-Výškovicích mezi Výškovickou a Lumírovou ulicí, vylekal desítky lidí v domě i okolí.Doplněny fotografie z požáru.

Profesionální hasiči ze stanic v Ostravě-Zábřehu a Ostravě-Hrabůvce museli likvidovat požár garsonky v pátém patře (šestém podlaží) objektu. Zdravotnické záchranné službě předali hasiči dvě zraněné osoby, které vyvedli ven – nadýchaly se zplodin hoření.

Na nebezpečí požáru první upozornil hustý dým valící se z domu, a několik znepokojených telefonátů obyvatel domu na Centrum tísňového volání Ostrava. Na místo vyjelo ihned po prvním oznámení krátce před čtvrtečním polednem šest hasičských vozidel ze Zábřehu a Hrabůvky, z toho čtyři cisternové automobilové stříkačky, automobilový žebřík AZ 30 a protiplynový automobil.

Hasiči zachránili a vyvedli z domu muže a ženu z ohněm zasažené garsonky, kteří se nadýchali zplodin hoření. Našli je na chodbě před bytem. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu před půl jednou, pak pokračovali v dohašovacích pracích. Další skupina hasičů odvětrávala chodby domu.

Celkem 15 obyvatel bytů vesměs ze dvou pater nad hořící garsonkou vyšlo ven z domu již odvětraným schodištěm samo, ostatním bylo doporučeno i z Centra tísňového volání, ať raději nevycházejí ven a řídí se pokyny zasahujících záchranářů. Hasiči kontrolovali všechny byty v patrech nad požárem, tedy byty od šestého do třináctého patra, zda také nejsou zasaženy ohněm a zda zde nejsou zranění lidé. Jen jednou museli dveře od bytu otevřít násilně za asistence Policie ČR. Ke vniknutí do některých bytů použili automobilový žebřík.

V době vydání této zprávy byl vyšetřovatel HZS MSK na místě požáru, k příčině jeho vzniku a předběžné škodě nejsou tudíž zatím žádné bližší informace.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-

Nové info: Škoda na garsonce se pohybuje v rozsahu několika stovek tisíc korun, bude upřesňována po návratu uživatelů z nemocnice či ošetření.

Příčina vzniku požáru zatím není známá, vyšetřovatel HZS MSK ale zjistil největší zahoření v oblasti kuchyňské linky.
Sdílet