Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Využití automobilové plošiny při požáru na volném prostranství

Na Novém Zélandu se velmi často používá výšková technika i na hašení požárů buše, které jsou v těžko přístupném terénu. Z jednoho takového zásahu vám přinášíme malou fotoreportáž.

Když byl na operační středisko hasičů v Thorndonu – tato stanice s číslem 23 spadá do Arapawa Fire Region – Wellington Fire District – New Zealand Fire Service, koncem letošního dubna ohlášen požár křovin v nesnadno přístupném terénu v zálivu ústícím do Pacifiku, na místo byla vyslána cisternová automobilová stříkačka a automobilová plošina Bronto Skylift F32 RLH, která na thorndonské stanici nedávno nahradila starý žebřík Metz. Společně s touto technikou se k požáru dostavil i štábní automobil a další casky z několika stanic a také dobrovolní hasiči. Na pomoc přilétl i vrtulník. Díky tomu, že hořelo de facto na břehu Pacifiku, nebyl tedy žádný problém s hasební vodou do bambivaku.

Po dostavení jednotek na místo případu velitel zásahu rozhodl o ustavení plošiny Bronto, ze které byl její lafetou proveden prvotní útok na plameny. Toto se ukázalo jako rozhodující, neboť díky nasazení plošiny nedošlo k šíření plamenů dále po skalním masivu směrem nahoru, kde se nacházejí lidská obydlí. Samozřejmě souběžně s použitím plošiny byl v mezích možností proveden i klasický ,,pozemní“ požární útok.

Další práci na likvidaci tohoto požáru odvedl vrtulník s hasícím vakem a pozemní jednotky. Když jsem pátral po dalších informacích, nalezl jsem na webu poměrně hodně podobných zásahů, kde byla plošina využita a to jak na Novém Zélandu, tak i v sousední Austrálii.

Možná vám to přijde jako nicotná informace. Ale abych pravdu řekl, vyjma jednoho případu (a to byla spíše náhoda…) jsem se u nás s použitím výškové techniky při takovémto požáru nesetkal. Ano, ne vždy jí lze ustavit, ale právě při poměrně složitých požárech, jako jsou hořící stromy a křoviny na skálách, když je dole dobrá ,,nástupní“ plocha a plošina k ohni dosáhne, neváhal bych s jejím použitím. Ovšem o tom rozhoduje operační…zda-li by jí u nás vůbec vyslal…

Jen v okolí Prahy znám mnoho míst, kde by se např. Bronto uplatnilo, do několika kopců jsem i osobně lozil… Plošina by to hravě zvládla.

Co tomu říkají i ostatní hasmeni z naší malé republiky? Myslíte si, že je to hloupost, použít AP u takovýchto požárů?

Foto a info: New Zealand Fire Service

-wap-
Sdílet