Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

1927: Lepení filmů acetonovým lepidlem nebylo nejšťastnější, pracovnici půjčovny zachránil její pronikavý křik

Pouliční hodiny na rohu Jungmannovy ulice a Národní třídy dne 9. prosince 1927 ukazovaly 14:38 a chodci netušili, že budou za pár okamžiků svědky dramatického filmového představení. V prvním patře proslulé půjčovny filmů Gaumont totiž vypukl nebezpečný požár.

Psal se rok 1927 a kinematografie, ač zatím neznala ozvučení, se bouřlivě rozvíjela a hlad po filmech byl obrovský. Praha v té době měla jen v okolí centra města na 25 stálých kin. Když se připočítala kina i z okrajových částí města, bylo jich dobrých padesát.

Tehdejší půjčovna se starala nejen o distribuci, ale i o kopírování. A to se stávalo často kamenem úrazu. „Náš" Gaumont založila jedna vídeňská firma a umístila jej do velkého bytu soukromého domu, a protože tehdy byly filmy na nitrocelulózovém pásu, na neštěstí bylo zaděláno.

K lepení se používalo acetonové lepidlo a unikající páry v kontaktu s osvětlovací lampou vykonaly své. Film se v převíjecím přístroji vzňal a několik hasičských čet mělo o zábavu postaráno.

Oheň se bleskově rozšířil do vedlejších bytových prostor. Plameny byla bezprostředně ohrožena pracovnice půjčovny, která v tu chvíli s filmem manipulovala. Díky svému pronikavému křiku byla na poslední chvíli objevena a z plamenů vytažená. Přesto ji odváží záchranná služba do nemocnice, pracovnici stihly srdeční křeče.

Kupodivu se zachovalo jméno oné pracovnice i zachránce. Božena Márová z Nuslí a místní Antonín Dvořáček. Ten měl štěstí, plameny ho jen olízly, a tak mohl pokračovat v zachraňování ohroženého majetku. Na pomoc přispěchali i náhodní chodci, kteří se v té době nacházeli poblíž domu.

Téměř okamžitě přijeli hasiči ze Sokolské ulice, dobrovolní z Vinohrad. V době příjezdu plameny šlehaly až do 2. patra. Zásah byl značně ztížen štiplavým kouřem, který požár provázel. Proto také nemohli být nasazeni vinohradští kolegové, nastalo velké nebezpečí otravy.

Vinohradským chyběla pro takové případy odpovídající dýchací technika. Po půlhodině byl požár lokalizován tak, že už nehrozilo další šíření.

I když hasiči zasáhli rychle a s přehledem, škody na majetku firmy i soukromého majitele domu byly odhadnuty na sto tisíc.

npor. Milan Krchov

Sdílet