Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Navýšení platů hasičů bylo dohodnuto, od 1. března 2014 dostanou přidáno

Ve čtvrtek byl projednán napodruhé návrh Pokynu generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky, kterým se stanoví zařazení činností do I. a II. skupiny a výše zvláštního příplatku pro služební místa v hasičském záchranném sboru ČR.

První návrh novely pokynu byl předložen OSH 20. ledna 2014 a bylo v něm navrženo navýšit příplatek za použití dýchacích přístrojů o 300 korun. S tímto návrhem Odborový svazu hasičů nesouhlasil. O nedosažení shody při projednání zmíněného pokynu jsme informovali ministra vnitra Milana Chovance. Ten projevil zájem na urychleném řešení navýšení platů hasičů a pověřil dalším jednáním se zástupci OSH i GŘ HZS ČR náměstka ministra vnitra pro ekonomiku a provoz Mgr. Lubomíra Metnara. Tohoto jednání, které se uskutečnilo v pondělí 17. ledna 2014 jen několik hodin po uvedení náměstka Metnara do funkce se zúčastnila i vrchní ředitelka kabinetu ministra vnitra Bc. Jana Malíková.

Výsledek jednání byl tento: ministerstvo vnitra zajistí prostředky na platy nově přijímaných příslušníků v rámci navýšení početních stavů, navýšení platů o 2% bude u HZS ČR realizováno od 1. března 2014, nejpozději od roku 2015 budou přeřazeny činnosti zásahových hasičů do I. skupiny a výše zvláštního příplatku a do roku 2016 dojde k navýšení tarifů o deset procent.

Dnes projednaný pokyn obsahuje navýšení všech položek zvláštního příplatku o 600 korun, to znamená, že všem příslušníkům bude služební příjem navýšen o stejnou částku. Při dnešním jednání sdělil náměstek Metnar, že se pokusí zajistit prostředky na přeřazení výjezdových hasičů do I. skupiny zvláštního příplatku ještě v letošním roce. Navýšení platů občanských zaměstnanců je v pravomoci krajských ředitelů a je možné realizovat jej změnou tarifního stupně, nebo zvýšením nadtarifních složek platu.

Odborový svaz hasičů požaduje dorovnání prvních dvou měsíců roku 2014 a nadále trvá na zařazení zásahových činností do I. skupiny zvláštního příplatku v co nejkratším termínu.

Zdeněk Jindřich Oberreiter
předseda OS hasičů

Sdílet