Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy jihočeských hasičů

Požár hrabanky a větví na pasece likvidovali profesionálové z Českých Budějovic a dobrovolní hasiči obce Zliv v 12:43 hodin na okraji Němčického lesa u Malých Chrášťan.

HZS Jihočeského kraje – České Budějovice
Pondělí 9. 7. Nový týden začal pro profesionální hasiče CPS České Budějovice technickým zásahem, kdy v 8:09 hodin vyjeli do Kostelní ulice č. p. 1041 otevřít zabouchnuté dveře bytové jednotky.

V 14:56 hodin byla vyslána jednotka PS Suché Vrbné na úklid vozovky po dopravní nehodě na komunikaci E 55 na sjezd do obce Ševětín. Hasiči na místě nehody provedli prosyp vozovky sorbentem a následný úklid. Byla přítomna Policie ČR.

Další technický zásah – otevření bytové jednotky řešili hasiči CPS České Budějovice v 15:30 hodin v Pekárenské ulici č. p. 1064 v Českých Budějovicích. Protože byl byt uzamčen dvěma bezpečnostními zámky, dostala se jednotka do bytu oknem pomocí lan ze střechy.
Jednotka PS Suché Vrbné vyjela v 18:40 hodin na další úklid po dopravní nehodě do ulice Antala Staška v Českých Budějovicích. Nehoda byla Policií ČR vyšetřena, a tak jednotka provedla posyp a závěrečný úklid komunikace.
Ve spolupráci s ostatními složkami IZS pomohla v 19:40 hodin jednotka PS Trhové Sviny s naložením pacienta do sanitního vozu v obci Trhové Sviny.

V 19:50 hodin otevřeli profesionální hasiči v ulici J. Bendy u č. p. 1388 nastartovaný osobní automobil, ve kterém si majitel zabouchnul klíčky.

Úterý 10. 7. V 2:39 hodin si Policie ČR do Pražské ulice k autobusové zastávce U Trojice vyžádala vyšetřovatele HZS České Budějovice. Zde došlo k popálení osoby, která se po příjezdu vyšetřovatele na místě již nenacházela.

Hasiči PS Trhové Sviny v 13:25 hodin odklízeli na Žižkově náměstí v Trhových Svinech následky dopravní nehody.
Na žádost Police ČR byla v 17:44 hodin vyslána jednotka profesionálních hasičů CPS České Budějovice na silnici před obci Ševětín na vyproštění havarovaného vozidla z příkopu. Jednotka zásah provedla za pomoci navijáku a předala vozidlo majiteli.

Středa 11. 7. V 7:28 hodin byla vyslána jednotka z CPS České Budějovice a jednotka z PS Suché Vrbné na požár uhelného prachu do Vodní ulice č. p. 141 v Českých Budějovicích. Na místě bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o prach v násypce, který doutná. Násypka byla vyvezena na volné prostranství, kde zaměstnanci firmy začali provádět rozhrnování a ochlazování ložisek. Jednotka mezitím provedla uhašení ložisek v násypce, kterou vypláchla a ochladila. Místo požáru bylo poté předáno odpovědnému pracovníkovi.

Na žádost Policie ČR vyjela jednotka CPS České Budějovice v 7:33 hodin ke křižovatce ulic Mánesova a Lidická, kde provedla úklid po dopravní nedohodě dvou osobních automobilů.
Technický zásah – odstranění stromu spadlého přes pozemní komunikaci vykonali hasiči PS Trhové Sviny v 13:52 hodin na silnici mezi obcemi Ločenice a Morký Lom.

Na telefonickou žádost dopravce o technickou pomoc vyjela v 14:27 hodin jednotka do prostor vlakového nákladového depa Č.Budějovice v Nádražní ulici. Po příjezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že se jedná o 20 t kontejner, který bylo potřeba naložit na přistavený kamion. Z důvodu velké hmotnosti nákladu se jednotce nepodařilo kontejner vyzvednout na nákladní vozidlo, proto byl povolán kolejový jeřáb ČD. Po příjezdu jeřábu jednotka kontejner spolu jeřábem ČD naložila na kamion a po ukončení zásahu se vrátila na základnu.

Na ohlášený požár suché trávy v ulici Na Dlouhé louce byla vyslána jednotka z CPS České Budějovice v 21:06 hodin. O požár se však nejednalo. Na uvedeném místě si bezdomovci vařili jídlo. Událost je klasifikována jako planý poplach.

Čtvrtek 12. 7. Již 28 minut po půlnoci vyjela jednotka profesionálních hasičů do ulice Na Dlouhé louce, kde podle telefonického ohlášení Policie ČR měla pomoci se sundáním sebevraha z lávky u Kauflandu. Po příjezdu na místo byl však už sebevrah v péči ZZS. Jednotka se bez zásahu vrátila na základnu.

V 3:17 hodin byl vyhlášen poplach pro jednotku z CPS České Budějovice, která vyjela na požár nízké budovy do ulice Plachého č. p. 258. Z okna byl vidět kouř. Tento pocházel ze spáleného masa na plotě. Majitel ještě před příjezdem hasičů zasáhnul položením hrnce na venkovní parapet. Přesto se zápach šířil po celém domě. Jednotka provedla odvětrání a kontrolu prostoru.

K požáru osobního automobilu v celém rozsahu došlo v 3:30 hodin v Alšově ulici v Českých Budějovicích. Hasiči požár zlikvidovali a místo předali Policii ČR a vyšetřovateli příčin požáru. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na Kč 50 000,–-, uchráněné hodnoty jsou Kč 10 000,–-. Příčina požáru je stále v šetření.

Dopravní nehoda jednoho osobního automobilu, jehož řidič nezvládl řízení, se stala v 6:12 hodin v obci Planá. Havarované auto se nacházelo mimo vozovku v příkopě a v důsledku nárazu začalo hořet. Na místo byla vyslána jednotka z CPS České Budějovice.

V 7:22 hodin jednotka HZSP České dráhy České Budějovice zahájila technickou pomoc při dodávce vody pro technologii v obci Petříkov.
Úklid po dopravní nehodě si v 8:27 hodin vyžádala hlídka Policie ČR po vyšetření dopravní nehody v Litvínovické ulici. Zde v důsledku nehody došlo k úniku ropných produktů do odpadní stoky. Jednotka z CPS České Budějovice provedla posyp stoky sorbentem, který pak společně se zasaženou zeminou sebrala a odvezla.

Otevření zabouchnutých dveří bytové jednotky provedli hasiči v 9:27 hodin ve Větrné ulici č. p. 877/26 v Českých Budějovicích.
V ulici M. Horákové u č. p. 1395 byl nahlášen únik látek na pozemní komunikaci. Na místo byla vyslána jednotka hasičů z CPS České Budějovice. Bylo zjištěno, že na betonovou plochu uniklo asi 5 l ropných produktů z osobního automobilu. Skvrnu o rozměrech cca 3 × 2 metry hasiči uklidili pomocí sorbentu. Na místě byla přítomna Policie ČR.

S vozem furgon vyjeli v 18:06 hodin profesionální hasiči do obce Dubičné k č. p. 110, kde na štítu rodinného domu se usadil roj sršňů. Hasiči nebezpečný hmyz odstranili a vrátili se na základnu.

Na základě telefonické výzvy občana o kouřícím automobilu vyjela jednotka profesionálních hasičů v 19:11 hodin do ulice Strakonická. Na místě však již vozidlo nenašla. Jednalo se zřejmě jen o vodu z chladiče. Na místě byla přítomna Policie ČR a vyšetřovatel HZS.
Pátek 13. 7. Ve spolupráci se složkami IZS pomohli v 1:04 hodin hasiči z CPS České Budějovice v ulici Fr. Ondříčka 977 v Českých Budějovicích Záchranné zdravotnické službě se snesením pacienta do sanitky.

Jednotka hasičů podniku České dráhy České Budějovice opět asistovala v 7:24 hodin při doplnění vody ve stanici Petříkov.
V 7:46 hodin byl telefonicky ohlášen kouř z prostoru sběrného dvora na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Na místo vyjela jednotka z CPS České Budějovice a zjistila, že se jedná o planý poplach. Ve dvoře startoval starý vůz značky Tatra.

Několik technických zásahů, při kterých byly otevírány uzavřené prostory, provedli profesionální hasiči v tento den. Jednalo se o osobní automobil v Bezdrevské ulici u č. p. 1150 (10:30 hodin) a bytové jednotky v ulicích Pražská č. p. 954 (11:30 hodin), Budivojova č. p. 2115 (11:49 hodin), K. Lávičky č. p. 977 (12:30 hodin) a J. Bendy č. p. 1400/28 (18:57 hodin).

Na žádost Krajské veterinární správy vyjela v 12:31 hodin jednotka hasičů z CPS České Budějovice k rybníku u obce Olešník, kde za použití člunu a ochranných prostředků vylovila uhynulou labuť. Tato byla vložena do pytle a předána veterináři. Na místě zásahu byla přítomna i starostka obce Olešník.
Další uhynulý vodní pták byl sebrán v 17:57 hodin v obci Kvítkovice. Hasiči v ochranných oděvech uložili kachnu do igelitového pytle a předali veterináři.

Odstranění vosího hnízda, vytvořeného v záklopu střechy garáže, provedli hasiči CPS České Budějovice v 18:08 hodin v Jungmannově ulici č. p. 692 v Českých Budějovicích.

Sobota 14. 7. Z osmi zásahů, ke kterým byly vyslány jednotky hasičů, se pouze jeden týkal požáru. Všechny ostatní byly technické zásahy – otevření zabouchnutých dveří. A to na adresách: Dolní náměstí č. p. 760 Zliv (2:39 hodin), U Hvízdala – dům seniorů č. p. 1327 (6:39 hodin), Husova č. p. 143, Trhové Sviny (13:13 hodin), Puklicova č. p. 1032/35 (13:34 hodin), K. Weise č. p. 2517 (15:00 hodin), Radniční č. p. 138 (15:50 hodin) a Čéčova č. p. 670/4 (20:02 hodin).

K doutnající skládce odpadu společnosti A. S. A. byla v 9:35 hodin vyslána jednotka JSDH obce Lišov. Požár byl pouze povrchový na ploše cca 2 × 2 metry, nebyl dále došetřován.

Neděle 15. 7. Již v brzkých ranních hodinách (2:38 hodin) byl ohlášen požár odpadkového koše na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. Na místo vyjela jednotka z CPS České Budějovice a požár uhasila. Vyšetřovatel HZS požár dále nedošetřoval.

V 10:55 hodin byl u pily v Trhových Svinech viděn bílý kouř. Na průzkum byla vyslána jednotka z PS Trhové Sviny. Žádný požár ani ohniště nebylo nalezeno. Událost je zařazena mezi plané poplachy.

Příčinou požáru bylo nedbalostní jednání majitele pozemku při manipulaci s otevřeným ohněm. Škoda způsobená požárem je však nulová, uchráněné hodnoty činí Kč 100 000,–-.
Na telefonickou žádost vyjeli profesionální hasiči CPS České Budějovice a jednotka dobrovolných hasičů na požár kombajnu na poli. Požárem byl zasažen nejen kombajn, ale i obilí okolo na ploše cca 100 × 100 metrů. Příčinou požáru byla technická závada na kombajnu. Škoda byla vyčíslena na Kč 140 000,–- a uchráněné hodnoty na Kč 150 000,–-.
Ke střetu vlaku a traktoru došlo v 16:55 hodin v obci Dívčice. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Na místě byla přítomna jednotka HZSP České dráhy České Budějovice.

Hasiči PS Suché Vrbné provedli v 19:56 hodin úklid pozemní komunikace po dopravní nehodě na Lidické třídě u Samsonu. Sorbentem odstranili skvrnu po vyteklém benzínu a zametli střepy. Nehodu vyšetřovala Policie ČR.
O hodinu později v 20:55 hodin stejná jednotka vyjela do ulice Na Sádkách, kde z odstaveného osobního automobilu vytékal benzín. Hasiči posypali vozovku sorbentem a provedli úklid. I zde byla přítomna Policie ČR.

Přesně šestkrát otevřeli hasiči během soboty zabouchnuté nebo zamčené dveře bytových jednotek: Pražská č. p. 2068 (12:23 hodin), K. Šafáře č. p. 874 (13:20 hodin), J. Opletala č. p. 841 (14:41 hodin), Plzeňská č. p. 609 (20:40 hodin), Jírovcova č. p. 2119 (21:10 hodin) a Dlouhá č. p. (21:27 hodin), kde bylo podezření na úmrtí majitelky bytu, které se bohužel potvrdilo. Zasahovala Záchranná zdravotnická služba i Policie ČR.


Územní odbor Český Krumlov
Pondělí 9. 7. Jednotka PS Kaplice likvidovala od 8:16 hodin požár lesní hrabanky mezi obcemi Zubčice a Věžovatá Pláň na ploše cca 30 × 10 metrů. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na Kč 3 000,–-, uchráněné hodnoty jsou Kč 50 000,–-. Na místě zásahu byl přítomen vyšetřovatel HZS a Policie ČR.

Labuť zamotanou nohama do rybářských návazců a šňůr vyprošťovali v 15:41 hodin profesionální hasiči PS Kaplice na rybníku v ulici Míru. K záchraně ptáka byl použit motorový člun. Po odchytu a vymotání labutě jí hasiči pustili zpět na vodu.

V 17:32 hodin vyjeli hasiči CPS Český Krumlov k technickému zásahu do části města Vyšehrad k č. p. 261 v Českém Krumlově, kde provedli otevření dveří garáže.

Padlý strom, který částečně zasahoval do vozovky a bránil tím plynulému provozu, odstranili v 18:27 hodin hasiči PS Kaplice u obce Omlenice.

Úterý 10. 7. Technický zásah – otevření osobního automobilu provedli profesionální hasiči CPS Český Krumlov v 15:02 hodin ve Chvalšinské ulici v Českém Krumlově. Na místě zásahu byla přítomna i Městská policie Č. Krumlov.

V 15:37 hodin byl ohlášen požár budovy v areálu kláštera ve Vyšším Brodě. Na místo vyjely jednotky profesionálů z PS Frymburk a dobrovolných hasičů obcí Vyšší Brod a Přízeř. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o střechu na objektu bývalého pivovaru. Příčina požáru je v šetření, škoda činí předběžně Kč 200 000,–-, uchráněné hodnoty jsou Kč 1 000 000,–-.
Na odstranění následků dopravní nehody osobního automobilu v obci Pernek byla vyslána jednotka z CPS Český Krumlov v 16:35 hodin. Zásah byl proveden na žádost Policie ČR. Jednotka pomocí vapexu odstranila z vozovky olej a provedla závěrečný úklid.

Středa 11. 7. Záchranná zdravotnická služba vyžádala pomoc s naložením pacienta do sanitky. Hasiči z CPS Český Krumlov vyjeli do Masarykovy ulice č. p. 158 v 9:39 hodin.
K úniku oleje na pozemní komunikaci došlo v 12:44 hodin v obci Jistebník. Příčinou byla prasklá tlaková hadice na odstaveném hrabadle. Hasiči z CPS Český Krumlov zasypali skvrnu sorbentem a vozovku vyčistili.

Jednotka PS Frymburk a jednotka HZSP České dráhy České Budějovice vyjela do obce Černá v Pošumaví, kde v 15:41 hodin došlo ke střetu vlaku s osobou. Jednotka hasičů pomohla s naložením zraněné osoby do vrtulníku. Technické zajištění místa nehody provedli hasiči HZSP České dráhy.

Na žádost Policie ČR byla v 20:30 hodin vyslána jednotka PS Kaplice k úklidu pozemní komunikace po dopravní nehodě u Nažidel. Jednotka odstranila vyteklé provozní kapaliny a vrátila se na základnu.

Čtvrtek 21. 7. Otevření dveří bytové jednotky v panelovém domě v ulici Za Nádražím č. p. 199 provedla na žádost Městské policie Č. Krumlov jednotka z CPS Český Krumlov v 7:59 hodin.
Hasiči Vojenského HZS Boletice pomohli v 12:22 hodin s odstraněním obtížného hmyzu v obci Polná na Šumavě č. p. 268, kde se pod střechou usadil roj sršňů.

Pátek 13. 7. V 6:09 hodin došlo u obce Studánky k dopravní nehodě osobního automobilu, při které byly zraněny dvě osoby. Na místo byla vyslána jednotka z PS Frymburk. Nebylo nutné provést vyproštění zraněných osob z havarovaného vozu. Hasiči pomohli ZZS s transportem zraněných do vrtulníku a sanitního vozu.

Otevřít osobní automobil za asistence Policie ČR pomohli majiteli hasiči PS Kaplice v 22:05 hodin u benzinového čerpadla Agip v Kaplici.
Dopravní nehoda dvou osobních automobilů se stala v 22:51 hodin na silnici E 55 ve Skoronicích směr Nažidla. Na místo nehody byla vyslána jednotka PS Kaplice, která zjistila, že následky dopravní nehody jsou v úseku přibližně 200 metrů. Proto byla povolána posilová jednotka. Po vyšetření a vyměření nehody Policií ČR pomohli hasiči naložit jedno z havarovaných vozidel stojící na silnici na auto odtahové služby. Druhé vozidlo po nárazu skončilo v příkopě a majitel si zajistil vlastní odtah. Poté jednotky provedly závěrečný úklid a vrátily se na základnu.

Sobota 14. 7. K požáru odpadu v plastových kontejnerech došlo v 3:33 hodin za kulturním domem v obci Chvalšiny. Byly poškozeny dva kontejnery, škoda je Kč 14 000,–-. Příčina požáru je v šetření. Požár likvidovala jednotka SDH obce Chvalšiny.

V 11:37 hodin zasahovala jednotka PS Frymburk v obci Černá v Pošumaví, kde na lavičce na pláži se usadil roj včel. Hasiči nebezpečný hmyz odstranili.
Na žádost Policie ČR vyjela jednotka CPS Český Krumlov do Chvalšinské ulice v Českém Krumlově, kde v 16:17 hodin havarovalo jedno osobní auto, ze kterého vytékala chladící kapalina a olej. Nehoda si nevyžádala žádná zranění. Hasiči provedli pouze úklid vozovky a odtažení havarovaného auta mimo komunikaci.

Neděle 15. 7. V 8:09 hodin vyjela jednotka z PS Kaplice na technický zásah – odstranění překážek přes pozemní komunikaci. Jednalo se o dva smrky nahnuté před silnice vedoucí ze Soběnova směr Děkanské Skaliny, které bránící provozu na silnici. Hasiči stromy postupně rozřezali a odstranili.
Otevření bytu na žádost pečovatelské služby provedli hasiči CPS Český Krumlov na Špičáku č. p. 124. Uvnitř byla nalezena paní, ke které byla přivolána Záchranná zdravotnická služba.
Další otevření uzavřeného bytu na vyžádání vykonala jednotka hasičů v 18:45 hodin na sídlišti Plešivec č. p. 390 v Českém Krumlově. Podezření na úmrtí v bytě se bohužel potvrdilo.
V 21:02 hodin byl telefonicky ohlášen stoupající dým z lesa u Holubova směr Dívčí Kámen. Po příjezdu hasičů z PS Kremže bylo označené místo prohledáno, ale nebylo nic nalezeno. Událost byla kvalifikována jako planý poplach.


Územní odbor Jindřichův Hradec
Pondělí 9. 7. Bez zásahu

Úterý 10. 7. Ke střetu nákladního automobilu a pracovního kolejového vozu došlo na železničním přejezdu u obce Slavonice v 9:12 hodin. Nehoda se obešla bez zranění, na místo vyjela jednotka HZSP České dráhy České Budějovice.

Středa 11. 7. Na žádost veterináře byla v 8:25 hodin vyslána jednotka profesionálních hasičů CPS Jindřichův Hradec do Mlýnské ulice k jezu u elektrárny. Zde se na vodní ploše řeky Nežárky nacházela jedna uhynulá kachna a druhá – ještě živá – byla u druhého břehu řeky. Veterinář ve spolupráci s jednotkou provedl sběr ptáků a tyto uložil do dodaných obalů. Po ukončení prací hasiči vydezinfikovali použitý materiál a oděvy a vrátili se na základnu.

Čtvrtek 12. 7. V 2:53 hodin provedli hasiči úklid pozemní komunikace v ulici Rezkova v Jindřichově Hradci, kde došlo k menší dopravní nehodě. Jednotka provedla likvidaci olejové skvrny z vozovky a vrátila se na základnu.
Technický zásah – otevření zabouchnutých dveří bytové jednotky provedli profesionální hasiči CPS Jindřichův Hradec v 10:07 hodin v Tovární ulici č. p. 727 v Jindřichově Hradci.
Jednotka PS Třeboň byla v 10:29 hodin vyslána na odstranění cca 30 l benzínu, který unikl na pozemní komunikaci v prostoru benzínové pumpy PAP – MOBIL v Třeboni. Hasiči benzín odstranili sorbentem a vozovku uklidili.
V důsledku dopravní nehody nákladního vozidla Tatra, které bylo naloženo balenkou, došlo v 13:07 hodin k úniku ropných látek a menšího množství oleje. Jelikož se havarované auto nacházelo mimo silnici v blízkosti potoka, hrozilo nebezpečí jeho kontaminace a tím kontaminace vodoteče. Na místo vyjely jednotky CPS Jindřichův Hradec a jednotka SDH Nová Bystřice. Díky včasnému zásahu hasičů a také tomu, že převážená balenka se z havarovaného vozidla vysypala tak, že bránila odtoku ropných látek do potoka, se podařilo zabránit ekologickému problému. O události byl informován odbor životního prostředí MěÚ Jindřichova Hradce a Českých Budějovic. Na vodoteči byl ponechán sorbční had.

V 21:20 hodin došlo v obci Lomy ke střetu osobního vozidla s motocyklem. K zásahu byla vyslána jednotka z CPS Jindřichova Hradce, která na místě vyčistila pozemní komunikaci od vyteklých provozních náplní.

Pátek 13. 7. V 0:16 hodin byl ohlášen požár nízké budovy v obci Dolní Němčice. Na místo vyjeli profesionální hasiči z PS Dačice, CPS Jindřichův Hradec a dobrovolní hasiči obcí Dačice a Dolní Němčice. Po příjezdu jednotek bylo zjištěno, že se jedná o malou dřevěnou budovu patřící do majetku obce, která je využívána dobrovolnými hasiči. Požárem byl zasažen celý objekt. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na Kč 100 000,–-, uchráněné hodnoty jsou nulové. Příčina požáru je zatím v šetření.

Jednotka profesionálů PS Třeboň a dobrovolníků SDH obce Suchdol nad Lužnicí provedli v 0:25 hodin v obci Rapšach vyčištění olejové skvrny, která vznikla v důsledku technické závady na vozidle.

Nouzové otevření bytu, ve kterém se nacházela nemohoucí osoba, vykonali hasiči CPS Jindřichův Hradec v 10:01 hodin ve Schwaigrově ulici č. p. 770 v Jindřichově Hradci.
Dobrovolní hasiči obce Nová Bystřice v 13:47 hodin vyčistili kanalizaci v Hradecké ulici v Nové Bystřici.

V 14:00 hodin odjela jednotka CPS Jindřichův Hradec likvidovat norné stěny, které byly ponechány na vodotoči při zásahu v obci Blato z minulého dne.

Na úklid vozovky po dopravní nehodě jednoho osobního automobilu byla vyslána jednotka PS Dačice v 18:34 hodin do obce Hostovice směr Lipolec. Hasiči odstranili vyteklé provozní náplně a vozovku uklidili.

Sobota 14. 7. V Dačicích v Krajířově ulici odstranili v 8:32 hodin hasiči pomocí automobilové plošiny suché větve, které pádem ohrožovaly chodce na chodníku a částečně i řidiče na silnici.

Na telefonickou žádost ZZS vyjela jednotka z CPS Jindřichův Hradec v 19:11 hodin do obce Lodhéřov směr Deštná. Zde došlo k dopravní nehodě jednoho osobního automobilu, ze kterého hasiči pomocí hydraulického nástroje za asistence ZZS museli vyprostit zraněnou osobu. Současně s vyprošťováním osoby zajistila jednotka vozidlo proti vzniku požáru, odpojila akumulátor. Po ukončení zásahových prací a dohodě s Policií ČR se jednotka vrátila zpět na základnu.

Neděle 15. 7. Na žádost Městské policie Jindřichův Hradec byla jednotka hasičů v 10:29 hodin vyslána do ulice Kosmonautů č. p. 65/V v Jindřichově Hradci k otevření bytové jednotky. Hasiči však nezasahovali, byt byl otevřen ještě před jejich příjezdem.

V 22:24 hodin byl ohlášen požár trávy u železniční zastávky mezi Suchdolem nad Lužnicí a obcí Hrdlořezy. K požáru vyjela jednotka z PS Třeboň a dobrovolní hasiči obce Suchdol nad Lužnicí, kteří požár lokalizovali ještě před příjezdem profesionálů. Škoda vzniklá požárem je nulová, uchráněné hodnoty také.


Územní odbor Písek
Pondělí 9. 7. V 9:21 byla jednotka hasičů CPS Písek vyslána do Kollárovy ulice č. p. 1564 v Písku, kde v bytovém domě prasklo vodovodní potrubí a protékala zde voda. Hasiči uzavřeli hlavní přívod vody a místo události předali správci domu.

K odstranění následků dopravní nehody nákladního automobilu vyjeli hasiči v 11:58 hodin k obci Pohoří. Zde řidič na silnici č. 1757/0,1 km nezvládl řízení a auto skončilo převrácené v rybníce.

Úterý 10. 7. Technický zásah provedli hasiči CPS Písek v 18:01 hodin v městském areálu v Sedláčkově ulici v Písku. Jednalo se o odstranění olejové skvrny o délce cca 30 m. Olej vytekl z osobního automobilu v důsledku technické závady na chladiči vozu.

Středa 11. 7. Následky dopravní nehody dvou osobních automobilů odstraňovali profesionální hasiči z PS Milevsko v 8:06 hodin v ulici Čs. Legií v Milevsku. Hasiči zajistili vozidla proti požáru odpojením akumulátoru a uniklé provozní náplně zasypali sorbentem. Po závěrečném úklidu vozovky se vrátili na základnu.

Hasiči CPS Písek vyjeli v 10:26 hodin na odstranění vosího hnízda, které se nacházelo na dětském hřišti v Kollárově ulici.
Další likvidace nebezpečného hmyzu byla provedena hasiči CPS Písek z vrat hřbitova v obci Heřmaň v 12:22 hodin.
Na žádost Záchranné zdravotnické služby pomohli hasiči v 15:39 hodin s naložením pacienta do sanitního vozu v Kollárově ulici č. p. 1584 v Písku.

Čtvrtek 12. 7. Profesionální hasiči CPS Písek a jednotka dobrovolných hasičů obce Pamětice v 17:59 hodin provedli úklid vozovky č 00423/1 km v obci Mirotice, kde došlo k dopravní nehodě osobního automobilu a autobusu.
Pátek 13. 7. Dopravní nehoda jednoho osobního automobilu se stala v 11:51 hodin na silnici č. 02031/1,5 km ve směru z Protivína na Milenovice. Při nehodě byla zraněna jedna osoba, která byla odvezena Záchrannou zdravotnickou službou. Hasiči CPS Písek na místě provedli pouze úklid vozovky.

Ve 13:06 hodin žádá Záchranná zdravotnická služba o pomoc při vynesení pacientky ze stoky v obci Chřešťovice na přejezdovém můstku silnice č. 138/17,5 km. Byla vyslána jednotka CPS Písek, která na místě zjistila, že se jedná o asi 12letou zraněnou dívku, která spadla do stoky hluboké cca 2 metry. ZZS měla již pacientku ošetřenou na nosítkách. Jednotka pomohla nosítka vynést k sanitce a poté se vrátila na základnu.

Sobota 14. 7. Na 158 km silnice č. 20 k obci Chlaponice byla v 1:07 hodin vyslána jednotka CPS Písek na odstranění divokého prasete a smytí vozovky po střetu s osobním automobilem.

Odstranit následky dopravní nehody osobního automobilu vyjela v 9:55 hodin jednotka PS Milevsko na silnici č. 1354/6 km za obec Bernartice směr Bechyně. Při nehodě byla zraněna jedna osoba, která se po příjezdu jednotky již nacházela v péči ZZS Milevsko. Havarované auto bylo převrácené na střeše. Hasiči jej zabezpečili proti vzniku požáru a vyteklé provozní náplně zasypali sorbentem. Během zásahu se na místo nehody dostavila jednotka SDH obce Bechyně, které po dohodě s operačním střediskem bylo místo předáno.

V 15:14 hodin byl nahlášen požár kontejneru v Třebízského ulici u č. p. 411 v Písku. Po příjezdu hasičů na oznámené místo nebyl žádný požár nalezen. Událost je kvalifikována jako planý poplach.

Technický zásah – odstranění vosího hnízda z chaty provedli v 13:23 hodin v obci Štědronín č. p. 10 dobrovolní hasiči obce Čimelice.
Další roj byl zlikvidován na veřejném prostranství v Lipové aleji v Písku v 20:02 jednotkou profesionálů z CPS Písek na žádost Policie ČR.

V 22:18 hodin vyjela jednotka CPS Písek do Erbenovy ulice v Píseku, kde hořel osobní automobil, resp. hadr a plastová přihrádka uvnitř vozu. Požár byl okamžitě zlikvidován, takže přímé škody způsobené požárem jsou nulové. Uchráněné hodnoty činí Kč 8 000,–-. Příčinou požáru je pravděpodobně nedbalost – cigaretový nedopalek.

Neděle 15. 7. Nouzové otevření dveří od bytu provedli hasiči CPS Písek v 8:48 hodin v ulici Otakara Jeremiáše č. p. 2153 v Písku.
K požáru malého motocyklu Pionýr došlo na silnici č. 1402/3,5 km u obce Semice. Majitel i uživatel motorky je neznámý. Požár byl beze škody, uchráněné hodnoty jsou nulové. Příčinou byla pravděpodobně nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm.

Vosí hnízdo z fasády bytového domu odstranili profesionální hasiči v 16:11 hodin v Jablonského ulici č. p. 402 v Písku.


Územní odbor Prachatice
Pondělí 9. 7. Na silnici č. 141/46 km v úseku Prachatice – Libínské sedlo došlo v 10:42 hodin k úniku cca 10 litrů hydraulického oleje z nákladního automobilu Správy a údržby silnic Prachatice. Příčinou byla technická závada na vozidle. Jednotka z CPS Prachatice místo úniku zasypala sorbentem a vozovku vyčistila.
Na žádost Policie ČR provedli v 11:14 hodin dobrovolní hasiči obce Volary otevření dveří v Mlýnské ulici č. 19 ve Volarech. V uzamčeném bytě se nacházela nemohoucí žena postižená náhlou příhodou a volala o pomoc. Hasiči do bytu vnikli oknem, přivolali Záchrannou zdravotnickou službu a pomohli s naložením pacientky do sanitního vozu.

Úterý 10. 7. V 12:25 hodin vyjela jednotka CPS Prachatice k dopravní nehodě na silnici č. 145/62 km mezi obce Těšovice a Husinec, kde havaroval dodávkový automobil. Na místě události byla již přítomna Policie ČR. Jednotka provedla kontrolu vozidla, zda neunikají provozní náplně, zajistila ho proti požáru odpojením akumulátoru a následně provedla úklid komunikace.

Další dopravní nehoda se stala na silnici II. třídy č. 141/58 km mezi obcemi Volary a Blažejovice v 15:41 hodin. Zde řidička osobního automobilu nezvládla řízení a auto převrátila. Na místo byla vyslána jednotka dobrovolných hasičů obce Volary, která otočila vozidlo zpět na kola a tímto uvolnila komunikaci. Po zajištění vozu, kontrole úniku provozních kapalin a závěrečném úklidu se jednotka vrátila zpět na základnu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Středa 11. 7. V 8:26 hodin začala jednotka profesionálních hasičů z CPS Prachatice na žádost zástupců Základní školy ve Vodňanské ulici v Prachaticích s odstraňováním nebezpečného stromu, který ohrožoval žáky a zaměstnance školy. Hasiči pomocí výškové techniky a motorových pil strom po částech rozřezali a odklidili.

Dobrovolní hasiči obce Oseky ve spolupráci s profesionály z CPS Prachatice provedli v 14:44 hodin technický zásah – čištění vpustí požární nádrže v obci Oseky – Kahov.

Čtvrtek 12. 7. Dopravní nehoda dvou osobních automobilů se stala v 17:26 hodin na pozemní komunikaci č. 145/61 km u obce Husinec. Při nehodě byly zraněny dvě osoby. Na místo vyjela jednotka z CPS Prachatice, která provedla odklizení vraku vozidel a tímto uvolnila komunikaci. Uniklé provozní náplně byly odstraněny pomocí sorbentu. Po závěrečném úklidu se hasiči vrátili na základnu.
Pátek 13. 7. Za asistence Městské policie Vimperk otevřela jednotka PS Vimperk v 10:05 hodin bytovou jednotku ve Sklářské ulici č. p. 388.

Na žádost obyvatelky Hospicu v Prachaticích v Neumannově ulici odchytili v 11:32 hodin hasiči z CPS Prachatice pomocí automobilového žebříku ulétlého papouška na strom.
Motocykl a osobní automobil Policie ČR se střetly v 16:16 hodin na křižovatce ulic Krumlovská a Nová v Prachaticích. Policie ČR požádala jednotku CPS Prachatice o úklid komunikace.

V 18:59 hodin došlo k požáru rozvaděče trafostanice Zemědělského družstva Dub v obci Dub. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na Kč 100 000,–-, uchráněné hodnoty činí Kč 20 000,–-. Příčina požáru je v šetření.

Sobota 14. 7. Technický zásah – otevření dveří na WC s rozpadlým zámkem, kde se uvnitř nacházelo dítě, provedli hasiči v Prachaticíh v Esovité ulici č. p. 1237 v 8:01 hodin.
Další otevření – tentokráte osobního automobilu vyřešili hasiči v 13:39 hodin v Poštovní ulici v Prachaticích.

V 18:14 hodin došlo k úniku asi 20 litrů motorového oleje z motorového vlaku na kolejiště v obci Lipka směr Vimperk. Na místě nehody zasahovala jednotka HZSP České dráhy České Budějovice
Dobrovolní hasiči obce Strážné otevřeli v 23:15 hodin dveře bytové jednotky v obci Strážné č. p. 1.

Neděle 15. 7. Technický zásah – otevření dveří osobního automobilu, které stálo na parkovišti v Žernovické ulici v Prachaticích a majitel si zabouchnul uvnitř klíčky, provedli profesionální hasiči v 9:41 hodin.

V 14:09 hodin byl nahlášen kouř v lese cca 2 km od Kvildy směrem na Modravu. K zásahu byla vyslána jednotka dobrovolných hasičů obce Stachy, která zjistila, že se jedná o pálení klestu prováděné na území Plzeňského kraje.
Nouzové otevření dveří bytové jednotky (zapnutý sporák uvnitř) zajistili za přítomnosti Městské policie Prachatice hasiči v 19:02 na Náměstí Přátelství č. p. 684.


Územní odbor Strakonice
Pondělí 9. 7. V 10:03 hodin narazil na přejezdu za obcí Modlešovice směr Čejetice osobní vlak jedoucí od Českých Budějovice do osobního automobilu. Nehoda se obešla bez jakéhokoli zranění. Na místo byla vyslána jednotka CPS Strakonice a jednotka HZSP České dráhy České Budějovice. Hasiči odpojili akumulátor a zajistili osobní vozidlo. Na místo nehody se dostavila Policie ČR a inspekce podniku České dráhy, a. s.

Úterý 10. 7. Na žádost Městské policie Blatná byla v 8:47 hodin vyslána jednotka PS Blatná do obce Drahenický Málkov č. p. 66 na vyproštění psa, který spadl do rozestavěné odpadní jímky. Po příjezdu jednotky se na místě již nacházel majitel psa, s jehož pomocí jednotka neklidného psa vytáhla v plachtě z jímky ven.

V 20:04 hodin vyjela jednotka CPS Strakonice na vyproštění nákladního automobilu s návěsem z příkopu na silnici č. 22/95,5 km k obci Cehnice. Na vytažení auta byla povolán jeřáb firmy Korostenski. Hasiči pomohli s vyproštěním a pak provedli úklid komunikace po dopravní nehodě.
Středa 11. 7. V 12:47 hodin začala jednotka z PS Blatná pomocí plovoucího čerpadla odčerpávat vodu ze zatopeného sklepa v budově Sokolovny na Kalinově náměstí v Blatné.

Následky dopravní nehody odstraňovali v 14:07 hodin profesionální hasiči PS Vodňany na pozemní komunikaci I. třídy č. 20/88 km u obce Černěves. Zde došlo k nehodě jednoho osobního automobilu, které po neúspěšném předjížděcím manévru vyjelo mimo vozovku, narazilo bokem do stromu a skončilo napříč přes levý příkop. Únik provozních kapalin nebyl zjištěn, jednotka provedla vyproštění vozidla na vozovku a uklidila vozovku.

Čtvrtek 12. 7. V 17:20 hodin propukl v autoservisu ve Volyňské ulici č. p. 191 ve Strakonicích požár osobního automobilu. Hořela elektrická instalace, střední tunel vozu a sedačka řidiče. Požár byl uhašen zaměstnanci servisu bez účasti jednotky. Škoda byla stanovena na Kč 20 000,–-, uchráněné hodnoty jsou Kč 130 000,–-. Příčina požáru je v šetření, jsou prověřovány dvě verze: nedbalost a technická závada.

Pátek 13. 7. V 10:23 hodin byla telefonicky oznámena dopravní nehoda osobního automobilu na silnici č. 140/14,5 km mezi obcemi Drahonice a Pivkovice. Na místo zásahu vyjela jednotka PS Vodňany. Po příjezdu bylo zjištěno, že havarované vozidlo se na místě již nenachází. Dostavila se i Policie ČR. Jednotka provedla úklid rozbitého skla a plastů a vrátila se na základnu.

Sobota 14. 7. V 6:51 byl nahlášen požár budovy ve Volyňské ulici ve Strakonicích. Na místo byly vyslány jednotky CPS Strakonice. Po příjezdu bylo zjištěno, že se jedná o požár odpadků vedle čerpací stanice. Škoda vzniklá požárem i uchráněné hodnoty jsou nulové.
K požáru pole s obilím v rozsahu asi 1 ha došlo v 15:46 hodin za obcí Nové Kestřany. Na místě zasahovaly jednotky CPS Strakonice, SDH Štěkeň, SDH Rovná, SHD Nové Kestřany. Příčinou vzniku požáru je pravděpodobně výboj elektřiny. Škoda činí Kč 15 000,–-, uchráněné hodnoty Kč 100 000,–-.
Jednotka dobrovolných hasičů obce Střelské Hoštice v 16:40 vyjela na technickou pomoc do ZD Střelské Hoštice, kde provedla ochlazování kuřat v místním odchovu.
Neděle 15. 7. V 10:53 hodin otevřeli hasiči PS Vodňany dveře bytu v Elektrárenské ulici, kde se nacházela majitelka volající o pomoc. Na místě byla přítomna ZZS.


Územní odbor Tábor
Pondělí 9. 7. Bez události
Úterý 10. 7. V 11:48 hodin vyjela jednotka profesionálních hasičů CPS Tábor do Táborské ulice v Chotovinách na likvidaci olejové skvrny. Olej unikl z odstaveného nákladního automobilu, u kterého nebyla přítomna žádná osoba. Hasiči zasypali skvrnu vapexem a pod auto zasunuli sorpční rohož pro případ dalšího úniku. Po dobu zásahu se na místo nedostavila ani Policie ČR a ani nikdo, komu by vozidlo patřilo.

Středa 11. 7. Výtah s jednou osobou, který se zastavil mezi 3. a 4. patrem, otvírali hasiči CPS Tábor v 1:56 hodin v Havanské ulici č. p. 2809 na Sídlišti nad Lužnicí v Táboře.

Čtvrtek 12. 7. Jen technické zásahy řešili tento den profesionální a dobrovolní hasiči ÚO Tábor. V 10:06 hodin provedla jednotka CPS Tábor odstranění sršního hnízda na zahradě u chaty v ulici Dr. Edvarda Beneše v Sezimově Ústí, zabouchnuté dveře bytové jednotky otevřeli dobrovolní hasiči obce Bechyně v Libušině ulici č. p. 185 v dané obci a v Mladé Vožici v 15:30 hodin vyčistila jednotka dobrovolných hasičů obce kanalizaci v objektu MěÚ.

Pátek 13. 7. V 10:12 hodin byl ohlášen požár chatky v chatové oblasti Na Zelené v Táboře. Na místo vyjela jednotka CPS Tábor. Bylo zjištěno, že hoří propanbutanová láhev z plynového topení a venkovní dřevěné schodiště (láhev, ze které unikal plyn, vynesl majitel z chaty do prostoru verandy, kde došlo k vznícení unikajícího plynu). Majitel se pokusil uhasit požár pomocí ručního hasícího přístroje. Jednotka provedla rozebrání ohořelého dřevěného podhledu střechy chaty a poté požár úplně zlikvidovala. Škoda byla vyčíslena na Kč 10 000,–- a uchráněné hodnoty na Kč 500 000,–-. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na topidle.

Jednotka dobrovolných hasičů obce Opařany zasahovala v 15:46 hodin u požáru lesní hrabanky na ploše cca 10 m2 v katastrálním území obce Slavňovice u Opařen. Vzniklá škoda je nulová uchráněné hodnoty také.
Na záchranu muže na balkoně v prvním patře, kterému se zabouchly dveře od balkonu, byla v 18:39 hodin vyslána jednotka CPS Tábor do Leskovické ulice č. p. 30 v Táboře. Muž byl za pomoci žebříku sundán. Jednotka poté provedla ještě otevření jeho bytu. Policie ČR se na místo zásahu nedostavila.

Sobota 14. 7. K dopravní nehodě došlo v 9:58 hodin na kruhovém objezdu u supermarketu TESCO v Táboře. Nehodu způsobil řidič osobního automobilu, který během jízdy dostal epileptický záchvat, přejel do protisměru a narazil do druhého osobního auta. Nikdo při nehodě nebyl zraněn, pro epileptika byla zavolána ZZS. Z vozidel unikaly provozní náplně, které hasiči z CPS Tábor odstranili. Dále odpojili akumulátory a vozidla zajistili proti požáru. Na místě byla přítomna i Policie ČR.
Odstranění následků dopravní nehody jednoho osobního automobilu provedli v 10:14 hodin dobrovolní hasiči obce Bechyně v Raděticích. Při nehodě byla zraněna jedna osoba.

V 12:09 hodin byla vyslána výšková technika z PCS Tábor do Plané nad Lužnicí, kde se na střeše tenisové haly nacházelo malé kotě, které se nemohlo samo dostat zpět na zem.
Sršní hnízdo umístěné na střeše chaty odchytli do igelitového pytle hasiči z PS Soběslav v 21:07 a při zpáteční cestě na základnu jej vypustili do volné přírody.

Neděle 15. 7. K požáru vnitřního vybavení skladu rekreačního zařízení v Raděticích č. p. 60 došlo v 3:37 hodin. Příčinou požáru byla nedbalost, vzniklá škoda činí Kč 15 000,–- a uchráněné hodnoty jsou Kč 1 000 000,–-. Zásah provedla jednotka CPS Tábor ve spolupráci s jednotkou dobrovolných hasičů obce Bechyně.
Jednotka SDH Silon zasahovala v 8:30 hodin při požáru odpadu na volném prostranství areálu podniku Silon a. s. v Plané nad Lužnicí, Průmyslová ulice č. p. 451. Příčinou vzniku požáru polypropylenu bylo samovznícení. Požár byl beze škod, uchráněné hodnoty jsou také nulové.

K dalšímu požáru vyjela jednotka PS Soběslav a jednotka HSZP České dráhy ČB v 9:54 hodin k železničnímu přejezdu Drahov – Zlukov. Jednalo se o požár trávy na ploše cca 10 × 10 metrů. Při požáru nevznikla žádná škoda.
Požár pneumatik byl nahlášen v 10:44 hodin v blízkosti vlakového nádraží v Plané nad Lužnicí. Na místo byla vyslána jednotka CPS Tábor. Zjistila však, že se jedná o planý poplach.
Jako planý poplach byl klasifikován i další výjezd hasičů CPS Tábor. Ve skutečnosti se jednalo o pálení klestí a dřevěného odpadu na soukromé zahradě u rodinného domku v Chýnovské ulici v Táboře.
Požár lesní hrabanky na ploše cca 4 × 4 metry likvidovaly jednotky CPS Tábor, SHDO Jistebnice a SDHO Opařany v 13:45 hodin v obci Olší u Opařen. Majitel lesa nebyl zjištěn, požár byl beze škody.
Další požár beze škod vzniknul v 15:54 hodin v obci Černý Les. Jednalo se o suchou trávu u pole s obilím. Zasahovala jednotka CPS Tábor.
K dopravní nehodě tří osobních automobilů došlo na křižovatce ulic Budějovická a Havlíčkova v Táboře v 17:26 hodin. Při nehodě byla zraněna jedna osoba. Profesionální hasiči zde provedli odstranění následků nehody, zajištění vozidel proti požáru a závěrečný úklid komunikace.
Jednotky profesionálů z CPS Tábor a dobrovolných hasičů SDH Tábor spolupracovaly při hašení požáru suché trávy podél železniční trati u Čápova Dvora v 18:23 hodin. Rozsah požáru byl cca 4500 m2, nevznikla při něm žádná škoda.
Technický zásah – otevření osobního vozidla provedli hasiči v chatové oblasti na Hrachovce v 19:57 hodin.

Ing. Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

-wej-
Sdílet