Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přípravu a výcvik s motorovou pilou završili hasiči ve Zlínském kraji úspěšnou zkouškou

Včerejší ústní a písemná zkouška završila kurz práce s motorovou pilou pro příslušníky HZS Zlínského kraje a členy jednotek dobrovolných hasičů. Celý kurz nových „pilařů“ proběhl pod vedením zkušeného instruktora Václava Veselého, profesionálního hasiče směny „B“ centrální stanice Zlín. Celkem 66 hodin teoretické přípravy a praktického výcviku absolvovali čtyři profesionální hasiči a tři hasiči dobrovolní. O tom, že jejich příprava na absolvování kurzu byla důsledná, svědčí i stoprocentní úspěšnost při závěrečné zkoušce.

Úspěšně absolvovat výcvik neznamená jen umět pokácet strom motorovou pilou. Vybraní hasiči jsou připravováni v oblasti bezpečnosti práce, ekologii a ochraně životního prostředí, údržbě a strojní technologii. Musí také ovládat technologické postupy, práci ve výškách a z výškové techniky a nutná je také znalost stavebních konstrukcí.

Vyvrcholením přípravy pak byla praktická zaměstnání v reálném prostředí. Tím byl pro tento kurz lesní porost v lokalitě Lukoveček. Frekventanti se učili jak prakticky použít potřebné vybavení a pomůcky při kácení a odvětvování stromů. Mimo kácení za normálních podmínek se hasiči učili bezpečně zvládnout práce i v případech, kdy se jedná o nakloněné stromy, lesní kalamity nebo při nebezpečných situacích. Právě ve ztížených podmínkách hasiči zasahují nejvíce.

O rizikovosti práce s motorovou pilou svědčí řada vážných a mnohdy i tragických událostí, ke kterým na území kraje v minulých letech došlo. Ke cti našich instruktorů a hasičů patří skutečnost, že všechny zásahy, které si vyžádaly práce s motorovými pilami, byly vždy úspěšně zvládnuty a obešly se bez zranění nebo větších komplikací.

Všem novým absolventům blahopřejeme.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet