Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S lesním požárem bojují hasiči už 14 hodin

Požár lesního porostu ve skalnatém terénu v části Obrok obce Tuhaň na Českolipsku byl na operační středisko HZS LK ohlášen v pondělí 16. července 2007 v 15:34 hod.

Do skalnaté lokality Na Kostelci bylo během včerejšího dne vysláno celkem 7 jednotek požární ochrany (HZS LK – Česká Lípa, JSDHO Dubá, Tuhaň, Doksy, Stará Lípa, Nový Bor) s 12ti cisternovými vozy.

Po příjezdu do udané lokality hasiči zjistili, že došlo k požáru lesní hrabanky a nižšího lesního porostu. Ohnisko požáru, které zasáhlo asi 6 arů, hasiči nalezli na skále ve výšce kolem 30ti metrů. Vlivem velmi nepřístupného skalnatého terénu, který je členěn na jednotlivá údolí, se požářiště postupně rozšířilo na plochu 3 hektarů. Hasiči zřídili čerpací stanoviště pro doplňování vody do cisteren u asi 5 km vzdáleného rybníku v Obroku. Požářiště bylo zásobováno hasební vodou kyvadlovou dopravou cisteren. Požár na rozloze 2 hektarů se hasičům podařilo lokalizovat v půl deváté večer. Z důvodu špatné viditelnosti byly okolo 22. hodiny hasební práce přerušeny.

Dnes, 17. července 2007, od 6ti hodin pokračuje na místě v zásahu dalších 8 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů (JSDHO Cvikov, Česká Lípa – Dobranov, Zákupy, Žandov, Brniště, Skalice u České Lípy, Holany a Jablonné v Podještědí) se sedmi cisternami. Hasiči pokračují v hasebním zásahu. Zásah znesnadňuje především skalnatý terén se značným převýšením a horko, které rychle zasahující hasiče vyčerpává.

Výše škody, kterou oheň napáchal na lesním porostu, byla v průběhu včerejšího dne odhadnuta vyšetřovatelem HZS LK na 200 tisíc korun. Výše škody bude upřesněna revírníkem lesního revíru Dubá nebo majitelem lesa po skončení hasebních prací.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-wej-
Sdílet