Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořelo ve velkokapacitním seníku

Dne 17. 7. 2007 v 09:50 hod. byli hasiči informováni o požáru seníku v obci Břest na Kroměřížsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hulína a Kroměříže.

Už při příjezdu hasičů byl vidět stoupající kouř ze skladové haly. Hasiči natáhli několik proudů vody a snažili se o rychlou lokalizaci místa požáru, které bylo u středové strany dvou spojených objektů. Hasiči museli uvnitř zasahovat v dýchacích přístrojích a pod vlivem vysokých teplot se pravidelně střídat.

Požár se podařilo lokalizovat asi po hodině zásahu. Další čtyři hodiny trvalo postupné rozebírání hromad slámy a jejich dohašování. Hasiči si na místo zásahu nechali vyslat další vůz se zásobou tlakových lahví do dýchacích přístrojů.

V likvidaci následků pomáhali i samotní zemědělci. Těžkou technikou byla vyvážena část uskladněné slámy, jako preventivní opatření před případným rozšířením požáru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Zaměstnanci uvedli, že dnes začalo navážení slámy do skladovací haly. Požár zničil asi tunu nové slámy v balících. Zásahem hasičů se podařilo uchránit dalších šest tun staré uskladněné slámy. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 15 tis. Kč. Uchráněné hodnoty seníku byly vyčísleny na téměř 2 mil. Kč.

Vyšetřovatel byl postaven před nelehký úkol a svou práci na místě skončil až po třetí hodině odpolední, a to ve spolupráci se znalcem v oboru elektro. Postupně vyšetřovatel vylučoval možnosti vzniku požáru v oblasti samovznícení, úmyslného jednání, nedbalosti zaměstnanců, ale vyloučil i možnost vzniku požáru od motorových nakladačů i možnost závady na elektrických vedeních v hale.

Nakonec byla jako příčina vzniku požáru zjištěna mechanická závada elektromotoru pojezdového jeřábu, který byl nad hromadami slámy. V zařízení došlo k nežádoucímu tření a výron jisker zapálil uskladněnou slámu.

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet