Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Opavsku shořelo 20 hektarů pšenice

Letošní rozlohou a škodou největší polní požár v Moravskoslezském kraji likvidovalo ve čtvrtek 19. 7. 2007 k večeru sedm jednotek požární ochrany ve Služovicích na Opavsku. V ohni od kombajnu shořelo dvacet hektarů ozimé pšenice, dalších 15 hektarů hasiči i přes silný vítr zachránili.

Požár způsobil kombajn, kterému se při sklizni pšenice zadřela ložiska na drtiči slámy. Kombajnista slyšel ve svém stroji divný rachot, a tak asi po deseti metrech zastavil. To už ale za ním hořelo asi dvacet metrů pole a oheň se kvůli silnému větru rychle šířil dál. K požáru přiběhli s deseti přenosnými hasicími přístroji traktoristé, řidiči kombajnů a dalších vozidel, ale uhasit oheň se jim nepodařilo.

Požár oznámila na operační středisko hasičů v Opavě Policie ČR kolem půl páté odpoledne. Do Služovic bylo vysláno sedm jednotek hasičů se sedmi cisternovými automobilovými stříkačkami – jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě a dobrovolní hasiči z šesti obcí Opavska.

Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu za hodinu po jeho oznámení, dohašování jim zabralo další hodinu. K likvidaci ohně posloužil i traktor, který oborával zasažené pole.

Celková škoda na vrub zemědělské společnosti z Opavska byla předběžně odhadnuta na 650 tisíc korun, hasiči uchráněná část pole s pšenicí určenou ke sklizni na 500 tisíc korun.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

Poznámka redakce – pochvala fotografovi za výborné snímky !

-wej-
Sdílet