Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili v Litovli únik čpavku v pivovaru, celá akce bude pokračovat ve středu ve štábní formě

V úterý 25. února 2014 okolo deváté hodiny ráno se Litovlí rozléhalo houkání hasičských vozidel. V místním pivovaru totiž unikl čpavek. Naštěstí jen cvičně.

V 9:00 hodin přijalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje hlášení od zaměstnance pivovaru, že při údržbě zásobníku v prostoru strojovny chlazení unikl čpavek. Poškozen byl zásobník o objemu asi 900 kg kapalného amoniaku. Obsluze se únik nepodařilo zastavit, navíc jeden z techniků se nadýchal výparů a omrzly mu ruce. Druhý kolega ho z budovy vyvedl ven.

S touto rozehrou vstupovaly asi tři desítky hasičů z pěti jednotek požární ochrany (profesionální hasiči z Litovle, Uničova a Olomouce a dobrovolní hasiči ze Třech Dvorů a Senice na Hané) do cvičení, jehož cílem bylo prověřit, jak budou na danou situaci reagovat.

Hasiči po příjezdu vytyčili nebezpečnou zónu, zraněného technika předali do péče zdravotnické záchranné služby, v protichemických oblecích provedli průzkum a zjištění, že uvnitř strojovny už se nikdo další nenachází. Hasiči na místě dále zřídili dekontaminační stanoviště, pomocí vodních clon zkrápěli unikající čpavek a komunikovali s vedením podniku. Únik čpavku z poškozeného zásobníku se hasičům podařilo zastavit asi hodinu po oznámení, a to byl signál pro velitele cvičení ukončit.

Na praktickou část cvičení bude ve středu 26. února 2014 navazovat část štábní, kdy bude o koordinaci záchranných a likvidačních prací požádán starosta obce s rozšířenou působností Litovel.

Součástí cvičení bylo také vyhodnocení, kdy se hodnotitelé shodli, že cvičení splnilo svůj účel a získané poznatky určitě nezapadnou, ale budou přeneseny do dokumentací.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet