Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah hasičů AČR v Kosovu

Dne 20.7. 2007 zasahovala česká vojenská hasičská jednotka u zatím nejrozsáhlejšího požáru nízkého porostu, louky a pole, který ohrožoval blízkou vesnici. K případu vyjelo družstvo 1+3 s vozidlem Tatra 815 CAS 32.

Před nějakým časem byla zveřejněna zde na požárech zpráva o zahájení činnosti první vojenské hasičské jednotky v misi KFOR armády České republiky, dislokované v campu Šajkovac v Kosovu. Po dobu působení jednotka, zřízená zejména k zabezpečení letového provozu vrtulníků, zasahovala i u několika menších požárů v okolí základny. Jednalo se o převážně o požáry polí a luk z důvodu sucha a vysokých teplot.

Dne 20.7. 2007 zasahovala jednotka u zatím nejrozsáhlejšího požáru nízkého porostu, louky a pole. Na výjezd vyjelo družstvo 1+3 s vozidlem Tatra 815 CAS 32. Rozloha požáru byla cca 2 hektary a vítr směroval oheň stále blíž a blíž ke 100 metrů vzdálené vesnici. Přístupová komunikace byla jediná a široká akorát na vozidlo, což znesnadňovalo pohyb i doplňování vody v nedaleké říčce. Požár se družstvu podařilo dostat pod kontrolu zhruba do hodiny a půl. Následovalo prolévání požářiště a poté ukončení akce předáním místa zásahu do rukou místní samosprávy.

zástupce velitele vojenské hasičské jednotky
npor. Ing. Jakub Kaláb

Foto: VHJ Kosovo

-wap-
Sdílet