Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v České Lípě vyhledávali studenty v bývalém krytu civilní ochrany, situaci jim komplikovalo zakouření

Poslední únorový den se v 9:40 hodin uskutečnilo v bývalém krytu civilní ochrany v České Lípě prověřovací cvičení hasičů. Námětem byl požár v podzemním neznámém členitém prostoru a vyhledávání osob při něm. Jako vhodná lokalita pro tento typ cvičení byl vybrán kryt civilní ochrany, který je situovaný v 1. PP objektu Střední průmyslové školy Česká Lípa v Havlíčkově ulici.

Do prostoru krytu bylo rozmístěno 12 studentů. Rozhodčí je měli pod kontrolu, kdyby se některému z nich udělalo úzko či nevolno. V celém prostoru byla naprostá tma a ještě bezpečné zadýmení. Hasiči měli v členitém prostoru úkol najít co nejrychleji všech 12 studentů a vyvést je z krytu ven. Záchrana studentů probíhala za pomoci vyváděcích masek a hasiči do půl hodiny od ohlášení události všechny našli.

Figuranty tvořili studenti Euroškoly Česká Lípa, na které hasiči učí předmět mimořádné události. Cvičením se prakticky seznámili s podoblastmi studovaného předmětu (civilní ochrana, evakuace osob, záchrana osob při požárech, kryty CO, apod.)

Cvičení splnilo svůj účel a potvrdilo připravenost a vycvičenost českolipské profesionální jednotky. Drobné nedostatky byly na místě zhodnoceny.

sdělil po cvičení velitel stanice mjr. Mgr. Ladislav Vakula

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet