Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár výrobny granulí v Chelčicích likvidovalo několik profesionálních i dobrovolných jednotek

Druhý stupeň poplachu vyhlásilo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje vzhledem k rozsahu požáru, který propuknul krátce před půlnocí v obci Chelčice.

Operátorka tísňové linky 112 přijala informaci o požáru v 23:48 hodin. K zásahu vyjely osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Vodňany, poplach byl vyhlášen jednotkám SDH obcí Vodňany – Pražák, Libějovice a Chelčice. K požáru byla vyslána také automobilová plošina profesionálních hasičů ze stanice Prachatice.

Jako první na místo přijela vodňanská profesionální jednotka. Hasiči ihned zahájili průzkum objektu. Velitel zásahu pak podal na operační středisko zprávu, že se jedná o požár haly na výrobu granulí. Požár zasáhnul technologické vybavení – sušku na granule v prostorách druhého nadzemního podlaží a dále se rozšířil i na střechu skladu. Jako další posilové jednotky na místo vyjely v 0:43 hodin osádky cisteren jednotek SDH obcí Netolice a Bavorov. Celkem bylo k požáru vysláno devět cisteren.

Po jedné hodině ranní zasahující hasiči dostali požár pod svoji kontrolu. Hasební práce však stále pokračují. Zásah je komplikován silným zakouřením celé výrobny, do které hasiči mohou vstupovat pouze v dýchací technice. Ze stanice České Budějovice byla na místo dovezena termokamera pro účinné hledání možných skrytých ohnisek. Šetření požáru je zatím nemožné, příčinu vzniku požáru a výši vzniklé škody zatím neznáme. Vyšetřovatel HZS bude moci toto stanovit až po ukončení hasebních prací. U požáru je přítomna Policie ČR. Nemáme žádnou informaci o tom, že by se uvnitř výrobny nacházela nějaká osoba.

Před čtvrtou hodinou ranní byly odeslány na své základny všechny zasahující jednotky SDH a plošina ze stanice Prachatice. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 4:29 hodin. Poté jako poslední odjela i vodňanská profesionální jednotka. U požáru hasiči a vyšetřovatel HZS spolupracovali s Policií ČR.

Předběžná škoda činí v tuto chvíli Kč 15 000 000,–, a to na zničené technologii sušící pece, na elektrorozvodech a dalších návazných technologiích. Hodnota uchráněného majetku byla vyčíslena na Kč 25 000 000,–. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření, ve kterém vyšetřovatel HZS pokračuje dnes v dopoledních hodinách.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet