Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič Karel Mazal se stal novým hrdinou Království hokejové Komety

Před včerejším extraligovým zápasem s Litvínovem Kometa představila tři nové hrdiny. Jednoho ze složek Policie ČR JMK, druhého ze Zdravotnické záchranné služby JMK a třetího z Hasičského záchranného sboru JMK.

HC Kometa Brno takto oceňuje lidi, kteří v rámci svého běžného pracovního života dnes a denně činí hrdinské skutky, které jsou pro ně samozřejmostí a rutinou.

Ocenění si převzali tito Nový Hrdinové:

  • Lumír Sedmidubský – Zdravotnická záchranná služba JMK
  • Jan Horáček – Policie ČR JMK
  • Karel Mazal – Hasičský záchranný sbor JMK

Nadpraporčík Karel Mazal nastoupil k profesionálnímu hasičskému sboru v Brně v roce 1991. Během svého více než dvacetiletého působení ve výjezdové jednotce vykonával nejprve funkci hasiče specialisty a později technika speciálních služeb. Účastnil se osobně více než dvou tisíců náročných zásahů nejen na území města Brna, ale i napříč celou Českou republikou. Mnohokrát se také aktivně podílel na záchraně osob při živelních pohromách, například při ničivých povodních na Moravě a v Praze v letech 1997 a 2002 jako člen povodňového odřadu Jihomoravských hasičů.

Zasahoval také u mimořádných událostí s velmi tragickými následky, například při výbuchu plynu a následném požáru v bytovém domě na Tržní ulici v roce 2004, při požáru bytu na ulici Spolková v roce 2009 anebo u závažných hromadných dopravních nehod na brněnských rychlostních komunikacích. Byl také členem družstva, které vybojovalo vítězství v celorepublikové soutěži ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, která se konala poprvé v Brně v roce 1995.

V současné době působí Karel Mazal jako technik technické služby na požární stanici Líšeň. Jeho odbornou péčí a kontrolou procházejí stovky technických prostředků, které každý den používají hasiči při zásazích u mimořádných událostí. Je také aktivním členem Posttraumatického intervenčního týmu, který poskytuje první psychickou pomoc přímo na místě mimořádné události potřebným osobám.

Petr Příkaský
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet