Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zraněného muže zachraňovali hasiči z koryta Nisy, šlo o prověřovací cvičení

Těsně před víkendem absolvovali hasiči cvičení, jehož námětem byla záchrana muže spadlého do koryta Černé Nisy. Jelikož šlo o prověřovací cvičení, hasiči o něm nevěděli a k události jeli, jako kdyby se opravdu stala.

Krajské operační a informační středisko hasičů obdrželo telefonát od náhodného turisty, který objevil na protilehlém břehu Černé Nisy (v Liberci – Kateřinkách) tělo muže. Ihned se tak rozjela záchranná akce speciálně pro lezeckou skupinu libereckých profesionálních hasičů.

Část hasičů dorazila na místo události v suchých oblecích a ihned začali muži poskytovat předlékařskou první pomoc. Poté ho naložili na páteřní desku, nasadili muži helmu a začal výstup k cestě. Pohyb zasahujících hasičů byl v Černé Nise velmi náročný, neboť mokré kameny byly porostlé mechem a hodně klouzaly. Proto se hasiči snažili koryto co nejrychleji opustit, dostat se na druhý břeh a po několika metrech najít místo, kudy půjde i s nosítky vylézt na nezpevněnou komunikaci.

Když se jim to s přijištěním lezeckého materiálu podařilo, muže ještě na cestě zabalili do termofólie, (aby zabránili tepelným ztrátám), a vydali se s nosítky k silnici. Na závěr proběhlo vyhodnocení, kde byly probírány další možnosti záchrany.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet