Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při výbuchu propanbutanové lahve ve Zlíně byly zraněny dvě osoby, do poničeného objektu zakázal statik vstup

Povrch silnice pokrytý střepy, zbytky oplocení, omítkou a dalšími materiály a předměty. To byl pohled, který se naskytnul hasičům po příjezdu na místo hlášeného výbuchu na ulici Ke Křibům ve Zlíně.

Událost byla na krajské operační středisko hasičů oznámena v 19:25 hodin. Do osmi minut od přijetí oznámení už byla na místě jednotka profesionálních hasičů centrální stanice Zlín s automobilním žebříkem a dvěma cisternovými vozy. Následně dorazila i jednotka hasičů města Zlína z Prštného s dalším cisternovým automobilem.

Jak naznačovaly prvotní informace došlo k výbuchu propan – butanu z tlakové láhve umístěné v přízemí rodinného domu. K následnému hoření nedošlo. Na místě se nacházely dvě zraněné osoby, které měla ve své péči posádka zdravotnické záchranné služby. Ta je také následně transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice.

O síle výbuchu svědčily nejen trosky v okolí objektu, ale také značné narušení stavebních konstrukcí domu. Velitel zásahu proto nechal na místo povolat statika, který by stav objektu zhodnotil. Ten po provedeném ohledání zakázal vstup do objektu a vyhodnotil ho jako neobyvatelný.

Jednotky zabezpečily okolí domu a po příjezdu vyšetřovatelů hasičů a policistů provedli úklid vozovky před zasaženým objektem. Po 21:30 hodin se jednotky vrátily na své stanice.

Co bylo přesnou příčinou výbuchu budou zjišťovat vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. Výše způsobené škody nebyla doposud vyčíslena.

Ve středu dopoledne mělo proběhnout důkladné ohledání rodinného domu, avšak statik vstup do budovy kriminalistům prozatím nedoporučil. V plánu mají policisté také výslech manželské dvojice, která v domě bydlela. Ta naštěstí z nešťastné události vyvázla pouze s lehčím zraněním. Utrpěli však velký psychický šok a lékař prozatím výslech nedoporučil.

nprap. Petr Jaroš, Policie ČR.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet