Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry.cz aneb pocity šéfredaktora

Přináším vám několik informací ohledně samotného fungování serveru Požáry.cz. Můžete se tak podívat na chod, problémy a radosti zpravodajského hasičského webu z pohledu mých očí, tedy šéfredaktora.

Server Požáry.cz doznal zásadní změny minulý rok v zimě, kdy odešel Luboš Samec, tehdejší šéfredaktor. Jeho roli jsem převzal já, tedy Václav Porkát. Z počátku to byl jen „rádoby“ záskok, ale pak z ničeho nic Luboš prostě přestal fungovat, a to zřejmě kvůli jeho nové, rovněž veřejnosti velmi bohulibé, činnosti. Začal se věnovat záchraně a pomoci zvířatům u dnes již známé veterinární záchranné služby PET Medic (pěkný článek o této službě je v časopisu Rescue Report našeho kolegy Radka Kislingera). To jen pro pořádek, že ho nikdo z chodu webu nevyhodil, jak nám bylo několikrát naznačeno. Popřejme mu mnoho štěstí, nic víc nelze dodat. Ostatně ne nadarmo se říká, že „špinavé prádlo se má prát doma“.

Zhruba od loňského listopadu až do letošního května jsem dělal až na výjimky web zcela sám. Co to obnášelo? Předně žádné volno. Před tím byl člověk takříkajíc pánem svého času, dnes ho řídí Požáry. Po příchodu ze služby jsem zapnul počítač a jen jsem neustále doplňoval nové informace a také se věnoval psaní autorských článků. Když to vezmu kolem a kolem, žít půl roku de facto nonstop Požárama, to bylo vskutku vyčerpávající. Můžete namítnout: „tak to nemusíš dělat“. Ano, to je pravda, ale kdo by to dělal, když ze starého teamu jsem zbyl jen já a Martin Kavka, který se stará o zákulisní chod serveru. Web nelze jen tak položit, a to nejen ve vztahu ke smluvním reklamním partnerům. Oni mají zaplaceno a bez jejich peněz by server nemohl existovat. Zde se dostávám k další, od některých jedinců vyčítané věci. Jejich slova, že z toho musím mít „velký prachy“, no, kéž by to byla pravda. Mám pouze proplácené náklady, a to ještě ne zcela. Když uvážím, že mi to zabere stejně času jako práce u HZS, a přitom tvoření webu z mé pozice v jeho nynější podobě již není jen koníček, ale svojí úrovní je to normální další zaměstnání, je to žalostně málo. Ale nedá se nic dělat. V současnosti je situace ještě horší, ale to je naše interní záležitost. Nicméně mohu naprosto zodpovědně říct, že dělat web v nynějších podmínkách je velmi složité.

Vy, čtenáři, si musíte uvědomit, že Požáry jsou stále a jen naším koníčkem, i když ve skutečné, tedy viditelné podobě webu tomu tak není. Nejsme placeným serverem jako např. iDnes, Novinky apod. Ono je velmi jednoduché si začít stěžovat, že se zde neobjevila nějaká vaše informace či zásah, ale nemůžeme u počítače sedět 24 hodin denně. V jednom z posledních článků se objevil názor, a to hned dvakrát, že za dob šéfredaktora Luboše Samce bylo více aktualizací. Takže pro pořádek zde máte drobný statistický údaj pro porovnání:

Šéfredaktor Luboš Samec 1. 1. 2006 – 30. 6. 2006

Za toto období celkem vloženo článků: 1054

Z toho v rubrice Události: 654

Šéfredaktor Václav Porkát 1. 1. 2007 – 30. 7. 2006

Za toto období celkem vloženo článků: 1555

Z toho v rubrice Události: 856

Neberte to prosím jako jakési chvástání či sebechválu, je to jen a pouze skutečný stav věci, který si může každý sám na webu zjistit. Není to myšleno ani jako narážka na činnost mého předchůdce, prostě realita.

Dále je nutno podotknout, že se za poslední zhruba dva měsíce náš redakční team rozrostl o dva právoplatné členy, a to o Lukáše Vejvara a Honzu Kulhánka. Díky nim je chod serveru poněkud jednodušší a již to člověku dovoluje si volný čas užít i jinak něž věčným vysedáváním u PC. Na práci kolem webu je nás tedy víc, ale i tak se prostě stává, že se nějaký článek neuveřejní, ostatně stejně tak tomu bylo vždy. Důvody k tomu jsou jednoduché a prosté. Jak píši výše, nejsme iDnes… Není v našich silách vše stihnout a také bohužel nemáme vždy všechny informace. Každý z nás normálně pracuje a má také na starosti mnoho dalších věcí, než jsou Požáry.cz (rodina, osobní zájmy atd.). Ale to asi každý znáte a chápete a ostatně to již zde bylo již několikrát řečeno. Kdo tomu nevěříte, pojďte si to sami okusit.

Moc dobře vím, že není vše z naší strany ideální a nesu za to coby šéfredaktor plnou odpovědnost, ale v současné době to prostě lépe nejde. Každopádně se snažíme v rámci možností dělat vše nejlépe, jak je to jen možné. Za celou redakci však chci říct, že Požáry neděláme pro sebe, ale pro vás! Proto mě velmi mrzí naprosto nekonstruktivní a neobjektivní kritické ohodnocení naší práce.

Do budoucna je mnoho plánů, sám jsem zvědavý, jakým způsobem se nám je podaří či nepodaří nakonec uskutečnit. Pomalu ale jistě se blíží prestižní soutěž Iron Fireman©, která proběhne jako již tradičně na pražské Pankráci, takže o další „zábavu“ máme postaráno. Příští rok bude veletrh Pyros, na kterém chceme představit také nějakou tu novinku, ale o tom je předčasné psát.

Všem našim čtenářům děkuji za přízeň, kritikům více objektivnosti a kolegům šťastné návraty na základny.

Václav Porkát
šéfredaktor
Požáry.cz
Sdílet