Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vylezli na skálu a už si netroufali zpět

Jednotka lezeckého družstva HZS LK požární stanice Semily vyjela v neděli 29. července 2007 krátce před šestnáctou hodinou k záchraně dvou osob, které zůstaly uvězněny na skalním masivu v prostoru mezi autokempem Sedmihorky a zámkem Hrubá Skála v Českém ráji.

Po příjezdu do Sedmihorek se společně s hasiči z požární stanice Turnov a s jedním z kamarádů postižených vydali do Skalního města hledat místo události. Skála byla vzdálená asi 2 km po turistické pěšině od autokempu. Na místě hasiči nalezli dva chlapce na skále ve výšce asi 15 metrů nad zemí. Chlapci neměli žádnou lezeckou výstroj a mokrý a hladký povrch pískovce jim nedovolil slézt zpět dolů. Výstup na skálu provedli i přes zákaz lezení při deštivém počasí, na což je upozorňovali výstražné tabule pod skalami. Jeden hasič-lezec vylezl po mokrém a velmi kluzkém povrchu nahoru k oběma hochům. Tam zřídil jistící bod, postupně jednoho po druhém ustrojil do hasičského opasku a ve čtvrt na šest oba bezpečně spustil na zem. Úspěšná a velice fyzicky náročná akce byla ovlivněna špatnou přístupností terénu ke skále a deštivým počasím. Oba chlapci neutrpěli při nebezpečné klukovině žádné zranění.
O letošních prázdninách se jedná již o druhý případ, kdy mladí a nezkušení lezci přecenili své síly. V úterý 17. července 2007 zachraňovala lezecká skupiny z požární stanice Semily mladého horolezce, který přecenil své síly a v lokalitě Hrubá Skála uvízl na skále, ze které přeskočil do koruny vysokého smrku. Odtud ho již museli sundat lezci profesionálních hasičů.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-wap-
Sdílet