Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vytahují na Jablunkovsku kamion, v noci čerpali naftu

Lotyšský kamion Iveco, vezoucí jedlové dřevo, narazil v noci do svodidel a skončil na pravém boku na kraji svahu. Svědek nehody ji oznámil v úterý o půl druhé v noci na operační středisko hasičů. K nehodě vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Třinci a dobrovolní hasiči z Jablunkova

Letos již poněkolikáté zasahují hasiči u dopravní nehody kamionu v obci Návsí na Jablunkovsku (okres Frýdek-Místek). Obvyklou „nehodovou“ lokalitou, kde se nehoda v noci z pondělí 30. 7. 2007 na úterý 31. 7. 2007 stala, byl opět Rohovský most, vedoucí nad železniční tratí mezi Třincem a Jablunkovem. Řidiči totiž musí při výjezdu na most po silnici číslo 11 (E 75) projet z obou stran pravoúhlou zatáčkou. Nepomáhá ani omezení rychlosti na 40 km/hod, kterou některá vozidla nedodržují.

Lotyšský kamion Iveco, vezoucí jedlové dřevo, narazil v noci do svodidel a skončil na pravém boku na kraji svahu. Svědek nehody ji oznámil v úterý o půl druhé v noci na operační středisko hasičů. K nehodě vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Třinci a dobrovolní hasiči z Jablunkova, pak bylo přivoláno speciální vozidlo ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku kvůli odvozu sudů s naftou. Ty budou čekat na stanici ve Frýdku-Místku, až si majitel kamionu naftu vyzvedne.

Lotyšský řidič kamionu (ročník 1971) naštěstí vyvázl bez zranění, šok z nehody mocně léčil lahví vodky. Hasiči museli část svodidel odřezat a pak přečerpali do připravených nádob zhruba 500 litrů nafty, naftu na vozovce zasypali sorbentem, do půdy se ale nedostaly žádné olejové látky. První zásah ukončili kolem páté hodiny ráno.

Po upozornění Policie ČR, že kamion zasahuje do silnice a že nafta opět lehce uniká do sorbentu, vyslalo v úterý ráno Centrum tísňového volání Ostrava na místo nehody vyprošťovací vozidlo Mercedes Benz Bizon ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu. Než postaví kamion na kola, bude muset být přeložen náklad – 18 tun dřevěných latí. Na místo byly povolány dvě dobrovolné jednotky hasičů z Jablunkova a Návsí a vyprošťovací Tatra 815 ze stanice ve Frýdku-Místku. Ta by měla s Bizonem postavit kamion Iveco na kola.

Dopravní omezení:

Protože kamion leží až na pokraji silnice, silnice, byť zúžená, je dosud průjezdná. Osobní auta se při průjezdu místem nehody vyhnou, kamiony čekají v zatáčce, až projede protijedoucí tahač s nákladem. Dopravu řídí Policie ČR. Po přeložení nákladu a zahájení vyprošťování kamionu bude silniční doprava na mostě uzavřena.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet