Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Využití simulačních technologií se od roku 2014 hasiči dočkají i v kurzech Takticko-strategického ří­zení

V rámci zvyšování kvality výuky a výcviku a reagování na požadavky výkonu služby budeme v roce 2014 zavádět v kurzech Takticko-strategického řízení nácvik rozhodovacího procesu členů štábů IZS (štáb velitele zásahu, krizový štáb hejtmana apod.) za použití simulačního systému.

Pokračujeme tak v naší dlouhodobé snaze:

  1. rozšířit možnosti výcviku rozhodovacího procesu při zásahu,
  2. maximálně přiblížit výcvik realitě, a to i v případě rozsáhlých a dlouhotrvajících mimořádných událostí, které není možné cvičit prakticky (z časových, finančních i organizačních důvodů).

První zkušenosti s využitím počítačové technologie při výcviku velitelů jsme začali sbírat již v roce 2011. Od roku 2013 realizujeme tento typ výcviku v kurzech Taktického řízení, a to díky velmi dobré spolupráci s Centrem simulačních a trenažérových technologií Armády ČR v Brně, kde cvičí i HZS JMK.

V současnosti budujeme specializovanou učebnu pro trénink rozhodovacího procesu. Podařilo se nám získat výsledek výzkumného projektu „Výzkum využití simulačních technologií pro přípravu a výcvik příslušníků a štábů IZS“, díky čemuž disponujeme softwarem umožňujícím simulaci mimořádné události na předem připravených cvičných scénářích. Program je určen pro výcvik rozhodovacího procesu na strategické úrovni řízení zásahu.

Do budoucna hodláme pořídit i simulační program pro nácvik rozhodovacího procesu na taktické úrovni řízení zásahu.

ŠVZ Brno
Sdílet