Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nákupní centrum v plamenech

V dopoledních hodinách vypukl v nákupním centru HASSO na Černém mostě rozsáhlý požár střechy. Na místě zasahovaly desítky hasičů.Aktuali­zováno 21:30 – nové fotografie.

Praha 9 , Breicetlova ul.

20:00 Krátce po devatenácté hodině byl požár definitivně uhašen a všechny jednotky se vrátily na základny. Na místě zůstalo pouze jedno družstvo na dohlídku požářiště, které zde zůstane asi do půlnoci. Podle zjištění hasičských vyšetřovatelů mají požár na svědomí dělníci, kteří na střeše pokládali lepenku. Inspektorát bezpečnosti práce zkoumá, zda nebyly porušeny bezpečnostní předpisy pro práci s otevřeným ohněm. Škody dosáhnou několika desítek milionů korun. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Pražští hasiči zde poprvé použili hasící systém COBRA, který získali loni v říjnu darem od švédských kolegů. Jedná se o vozidlo, na kterém je namontováno speciální vysokotlaké zařízení. Toto zařízení dokáže vodou s přísadou speciálního abraziva řezat železo i několikacen­timetrový beton. S tímto vozem se brzy budete moci seznámit v sekci Technika.

10:22 hodin byl na operační středisko pražských hasičů nahlášen požár střechy na obchodním centru HASSO na Černém mostě. Na místo byly vyslány stanice 5 a 10. Po dojezdu v 10:29 zjistili, že se jedná o požár střešní konstrukce o rozměrech 30 × 60 metrů a žádali o další posilové jednotky.

Nasazeno bylo celkem pět C proudů, přičemž pro velké riziko museli hasiči ukončit zásah uvnitř střechy. Hasební práce dále probíhaly pouze z okolí budovy a ze žebříků.

První zprávy

Na místě stále zasahuje přes padesát hasičů, 13 cisteren a sedm automobilových žebříků ze stanic 1,2,3,4,5,6,7,10, jednotka SDH Kolovraty a HZS Barvy Laky.

Obchodní centrum HASSO je třípatrový objekt. V přízemí se nachází prodejna Albert, v dalších patrech pak malé obchody, bowling a fitcentrum.

Podle neověřených zpráv pracovali před požárem na střeše dělníci kteří svařovali lepenku. Přesná příčina a výše škody bude určena až dalším šetřením.
Sdílet