Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět požárů na Olomoucku

V úterý 31. července likvidovali hasiči z Olomouckého kraje celkem pět požárů, které se všechny odehrály na poli. První z nich: V 0:41 hodin vyjeli profesionální hasiči z Prostějova k požáru dvou balíků slámy do obce Čelčice.

V úterý 31. července likvidovali hasiči z Olomouckého kraje celkem pět požárů, které se všechny odehrály na poli.
V 0:41 hodin vyjeli profesionální hasiči z Prostějova k požáru dvou balíků slámy do obce Čelčice. Po příjezdu velitel zásahu rozhodl, že nechají balíky, které ležely na zavláčeném poli, dohořet, protože je hlídal traktorista.
Druhý požár byl nahlášen v 7:02 hodin a jednalo se o požár hromady podestýlky v Opatovicích. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Hranic a dobrovolní hasiči z Opatovic, kteří zjistili, že se jedná o požár stohované podestýlky o rozloze asi 10 × 5 metrů do hloubky stohu. Hasiči natáhli dva proudy vody a prováděli hašení a postupné rozebírání stohu. Majitel slámy si zajistil nakladač na rozebírání stohu. Po odkrytí a prolití nejvíce zasažené části rozhodl velitel zásahu o návratu na základnu. Na místě zůstal nakladač, který rozebíral zbytek stohu, až po část nezasaženou požárem.
K dalšímu požáru vyjeli v 10:56 hodin profesionální hasiči ze Šumperku, když bylo nahlášeno, že na poli sousedícím s městem hoří. Po příjezdu a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že hoří 2 balíky slámy a okolní strniště na ploše asi 50 × 50 m. Hasiči natáhli hadice a začali likvidovat požár. Balíky slámy museli pomocí ručního nářadí rozebrat a následně uhasit.
Čtvrtý požár na poli, tentokrát v obci Zdětín, byl nahlášen na operační středisko hasičů v 12:17 hodin. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Kostelce na Hané a Zdětína. Po příjezdu jednotek na místo zásahu a provedeném průzkumu zjištěno, že se jedná o požár strniště na ploše asi 900 × 300 metrů. Požár byl likvidován pomocí lafetových proudnic ze zásahových vozidel. Po uhašení požáru bylo pole oboráno traktorem s podmítačem.
Poslední včerejší požár byl nahlášen na operační středisko hasičů v 16:20 hodin. Profesionální hasiči z Přerova a z Kojetína a dobrovolní hasiči z Tovačova vyjeli k likvidaci požáru strniště do Anína. Po příjezdu bylo zjištěno, že hoří pole o rozloze asi 50 × 50 metrů. Hasiči požár bez problémů zlikvidovali.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

-wap-
Sdílet