Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Slatiny cvičili bojová rozvinutí, hasili i ze žebříku

Dnes dopoledne zaměstnalo jednotku SDH obce Slatina plánované taktické cvičení. Cílem bylo prakticky vyzkoušet bojová rozvinutí, zásah ze žebříku, práci v dýchací technice, koordinaci jednotlivých družstev a také signály pro dodávku vody.

Cvičení začalo už ve zbrojnici, kdy velitel jednotky rozdělil hasiče na dvě družstva, jejichž velitele následně seznámil s plánem taktického cvičení a jejich úkoly.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Slatina je zařazena v kategorii JPO III. V jejích řadách je celkem 19 členů. Hasiči jsou kromě zásahů u požárů a běžných technických pomocí také předurčení k obsluze mobilních sirén HZS MSK. Od roku 2012 využívají jako cisternovou automobilovou stříkačku vozidlo CAS K25 Liaz, které si svépomocí opravili.

Hasiči se následně přesunuli do prostoru cvičení, tedy do nově zrekonstruovaného areálu pro volný čas v centru obce. Tam provedli simulovaný zásah vodou z cisternové automobilové stříkačky na dva z objektů v areálu. U jednoho z nich nacvičovali prodlužování útočného proudu, na druhém pak zásah z nastavovacího žebříku, to vše v dýchací technice.

Po ukončení cvičení a následném vyhodnocení se jednotka přesunula k místní požární nádrži, kde si – kromě samotného doplnění vody do automobilu – také připomněla obsluhu některých druhů čerpadel ze své výbavy.

Sdílet