Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě na D1 bylo zraněno malé dítě

Čtyři lidé byli dnes zraněni při dopravní nehodě tří vozidel na dálnici D1 u Nezamyslic na pomezí Jihomoravského a Olomouckého kraje. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 11:32 hodin a na místě zasahovaly tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Vyškově, Kojetíně a Prostějově.

Na 241,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Kroměříž havaroval tahač Volvo s návěsem. Souprava jedoucí v levém, rychlém, jízdním pruhu zezadu narazila do dvou speciálních vozidel správy a údržby dálnic – do dodávky Renault s varovnou světelnou šipkou a do traktoru k údržbě dálnice. Oba mechanismy jely u středového pásu dálnice – řidič traktoru sekal v dělícím pásu trávu a dodávka s varovnou světelnou šipkou zajišťovala jeho činnost. V kabině tahače Volvo byli zraněni 25letý řidič a jeho desetiměsíční dítě. Jednadvacetiletá matka dítěte vyvázla bez zranění. Do nemocnice byli převezeni také řidiči speciálních vozidel – 35letý řidič dodávky Renault a 34letý řidič traktoru, který ale byl po ošetření propuštěn.
Při příjezdu hasičů byli všichni zranění mimo vozidla a v péči zdravotníků. Hasiči udělali na vozidlech protipožární opatření a sorbentem zasypávali unikající provozní kapaliny. Z proražené nádrže kamionu jímali a přečerpávali vytékající naftu. Pomocí sorbentu se hasičům všechnu vyteklou naftu podařilo zachytit na vozovce a zabránit jejímu úniku do okolního terénu. Do nádob hasiči přečerpali zhruba 150 litrů paliva, na zasypání a ohraničení kaluží ropných pátek spotřebovali téměř 200 kilogramů sorbentu. Kontaminovaný sorbent hasiči z vozovky sebrali a předali silničářům k ekologické likvidaci. Při odstraňování následků havárie hasiči také uklidili vozovku a pomohli při nakládání havarovaných vozidel k odtahu.
Po dobu zásahu byla dálnice ve směru na Kroměříž na více než pět hodin zcela uzavřena a policisté a silničáři odkláněli dopravu. Hasiči zásah v 16:36 ukončili a místo nehody předali policistům.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wej-
Sdílet